2018-04-27 Groningen (124 foto's)
51 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: witkeelkwikstaart

200

Op vrijdag 27 april, Koningsdag, gaat onze koning op bezoek in Groningen.
En als hij naar Groningen gaat dan kunnen wij natuurlijk niet acherblijven.
Wij gaan echter niet de binnenstad van Groningen in voor een blik op hem of Maxima, maar rijden naar een polder ongeveer 10km zuidelijk van Groningen.

Daar zit de witkeelkwikstaart.
Vrij snel nadat we uitgestapt zijn krijgen we de witkeelkwikstaart in beeld. Hij zit op een redelijke afstand, maar hij staat op de foto dus de soort is binnen.
Gedurende ruim 2 uur blijven we bij de witkeelkwikstaart plakken in de hoop dat hij dichterbij komt en misschien zelfs even op een van de paaltjes langs de weg gaat zitten.
Van dat laatste hebben we likkebaardend mooie foto's gezien en zo een wil Oscar ook heel graag.
Het eerste, dichterbij komen, lukt goed, dus we kunnen steeds mooiere foto's maken.
Helaas gaat hij voor ons niet op een paaltje zitten. Een keer doet hij een poging, maar voor hij op het paaltje land wordt hij verjaagd door een gele kwikstaart.

Uiteindelijk rijden we toch maar een stukje verder om vanaf het gemaal het gebied in te kunnen kijken en te werken aan de daglijst.
We zijn nog maar net uitgestapt als een grote groep brandganzen met veel kabaal de lucht in gaat.
We kijken meteen op in de verwachting een zeearend in beeld te krijgen en zijn verrast als er een kraanvogel over komt vliegen. Erg leuk.

Bij het gemaal horen we een aantal andere vogelaars praten over witwang- en reuzenstern die allebei gemeld zijn aan de andere kant van het gebied bij de uitkijktoren.
Nadat we uitgekeken zijn bij het gemaal rijden wij ook naar de andere kant van het gebied voor witwang- en reuzenstern.
Dat zat al in onze planning, maar omdat we de uitkijktoren niet kunnen vinden, komen we niet op de juiste plek uit en vinden daarom de gehoopte sterns niet.
Gelukkig zien we wel wat andere leuke jaarlijstsoorten.

We rijden nog een keer terug naar de plek van de witkeelkwikstaart in de hoop toch een paalfoto te kunnen maken en komen daar de man tegen die het had over de uitkijktoren.
Daar vragen we nogmaals aan waar de uitkijktoren dan is en komen er dan achter dat we net een straat te vroeg linksaf zijn geslagen.
Oscar wil graag nog een poging doen voor een paalplaatje van de witkeelkwikstaart en daarom blijven we nog even totdat het licht min-of-meer uitgaat door een naderende regenbui.
Voordat we echt naar huis rijden gaan we toch nog een keer kijken of we de uitkijktoren kunnen vinden en nu lukt dat gelukkig wel.
Vanaf de uitkijktoren krijgen we wel een paar dwergmeeuwen in beeld, maar helaas niet de sterns. Doordat de regenbui nu echt losbarst, blijven we niet langer, en gaan we snel de auto in en rijden we naar huis.
Door de dwergmeeuwen staat onze jaarlijst nu op 200 soorten en daarmee is dit de vroegste datum dat we op de 200 soorten zijn gekomen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)