2016-11-09 Groningen (57 foto's)
17 vogelsoorten gespot

Wat nu weer

Normaal zijn wij dit jaar op de woensdag van de even week vrij, maar door een van de belangrijkste projecten op het werk hebben we die van vorige week naar vandaag verplaatst.
Op dinsdagmiddag wordt in Beijum (een buitenwijk van Goningen) een 'afwijkende koperwiek' gespot en op waarneming opgevoerd. Een alerte admin ziet vervolgens dat het een bruine lijster is.
En dat is weer een klapper voor vogelend Nederland. Met eerdere waarnemingen van dode exemplaren in 1899 en 1955 is dit dus eigenlijk de eerste, want deze is twitchbaar.

Wij zijn blij dat we nu deze woensdag vrij zijn, want nu kunnen we er meteen de-volgende-dag naar toe en zijn we niet een-dag-te-laat.
Helaas blijkt dat toch geen formule voor succes, want als we in de buurt van Groningen rijden zien we dat de laatste waarneming van ruim voor ons aankomstmoment is.
Met gegarandeerd 100-en rondlopende vogelaars betekend dat dus dat de vogel al een hele tijd uit beeld is.

Wij beginnen daarom eerst aan onze kant van Groningen waar een grote groep pestvogels zit.
Vrijwel meteen na aankomst zien we de groep pestvogels .... wegvliegen. Wat een pestvogels. Gelukkig zien we wel waar ze een eind verderop in een boom landen.
We wachten een tijdje of ze terugkomen naar de besjesbomen. Als dat voor ons te lang duurt besluiten we naar hun toe te lopen en maken daar wat leuke foto's.
Dan vliegt de groep weer terug naar de besjesbomen en daarom lopen we weer terug en kunnen daar ook een mooie serie foto's maken.

Hierna gaan we door naar Beijum (de trouwe lezer herkend deze naam mogelijk nog van de Grijze Junco waarvoor we in 2015 hier waren).
We sluiten aan bij de vele vogelaars die er rondwalen op zoek naar de bruine lijster en gaan ook ronddwalen.
Daarbij worden we op diverse manieren aangesproken door buurtbewoners. De meeste vragen geinteresseerd of we het vogeltje al gevonden hebben. Wat we helaas negatief moeten beantwoorden.
Er is er ook een die zegt: wat zit er nu weer voor bijzonders in de wijk? Daarbij refereert ze natuurlijk naar de grijze junco (2015) en de haakbek (2004).
Nadat we hebben uitgelegd dat het dit keer een net zo zeldzame bruine lijster is wenst ze ons veel succes met vinden.

Heel even is er beroering als een vogelaar roept dat hij hem misschien in beeld heeft, maar helaas blijkt hij naar een koperwiek te kijken.
Uiteindelijk gaan we, net als heel veel andere vogelaars, zonder waarneming van de bruine lijster terug naar huis.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)