2016-07-23 Groesplaat en Landgoed de Emelaar (171 foto's)
22 vogelsoorten gespot en 14 libellensoorten waarvan 1 nieuwe soort: rivierrombout

Like clockwork

Op zaterdag 23 juli gaan we naar de Groesplaat. Een van de gebiedjes waar we een week eerder zonder succes op zoek gingen naar de rivierrombout.
Toen was het een opvulklusje en deden we maar een klein stukje van het gebied.
Vandaag gaan we het hele gebied door en als het daar niet lukt dan hebben we nog 2 reservegebieden.

We speuren naast elkaar lopend de vloedlijn af naar larvenhuidjes en de iets hoger gelegen struiken en bomen af naar de gele libelle.
Meer dan een paar vlinders en een enkele verdwaalde rups vinden we echter niet, terwijl er afgelopen week prachtige foto's werden geplaatst van uitsluipende en uitgeslopen exemplaren.
Zou ons 'geluk' voorbij zijn?
We besluiten om iets verder van de rivierlijn nog een sweep van een deel van het gebied te doen. En dan roept Jolanda gelukkig 'ik heb er een'. Man wat een leuke woorden zijn dat.
Oscar wacht even rustig af tot zij een flinke hoeveelheid foto's heeft gemaakt en sluit dan bij haar aan om ook met de macrolens foto's te maken.
We zoeken nog een beetje verder voor nog een exemplaar, maar het blijft bij deze ene. Maar dat is genoeg voor de levenslijst.
Lekker ontspannen maken we het rondje af naar de auto en gaan daarna naar een bekend gebied om aan de jaarlijst te werken.

Afgelopen week zijn we van plek 4 gedaald naar plek 7 en dat steekt toch een beetje. Daarom gaan we naar Landgoed de Emelaar waar we verwachten de bandheidelibel even te scoren voor de jaarlijst.
Lang verhaal kort: we zien een hoop soorten libellen op het landgoed, maar geen enkele bandheidelibel. Gelukkig is een van de gespotte soorten ook een nieuwe jaarlijstsoort, dus we zijn niet alleen maar voor het genieten gekomen.

Na het uitzoeken en op zondag opvoeren op waarneming.nl staan we weer op nummer 4. Yeah.
Tevens controleren we welke soorten we nog missen om nog verder te stijgen en daarbij zien we dat we o.a. de houtpantserjuffer (een hele gewone soort) nog niet hebben.
Vorig jaar hadden we deze soort op 24 juli heel gemakkelijk in de voortuin. Er ging toen bij thuiskomst van het werk een exemplaar bij Oscar op zijn hand zitten.

Voor de zekerheid controleren we daarom regelmatig even de voortuin en rond 6 uur, like clockwork, zit er opeens een exemplaar in de voortuin. En een kwartier later nog een exmplaar in de achtertuin.
Door die extra jaarsoort stijgen we vandaag in ieder geval naar de 3e plaats en dat vinden we wel leuk.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling Groesplaat; Google Map van de wandeling Landgoed de Emelaar; Google Map van de autorit)


Groesplaat

Landgoed de Emelaar

Tuin