2017-06-26 Roode Beek en Groesbeek (86 foto's)
11 vogelsoorten gespot
5 libellensoorten gespot
14 dagvlindersoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: eikenpage, grote weerschijnvlinder

Terug naar de bron

Op maandag gaat voor ons een paar dagen in waarin we gescheiden zijn van tafel en bed omdat Jolanda een cursus moet volgen waarbij ze 's nachts in een hotel verblijft.
Nadat ik Jolanda naar haar cursuslokatie heb gebracht is mijn doel weer Groesbeek voor de grote weerschijnvlinder.
Omdat de afgelopen periode de vlinder voornamelijk in de middag werd gemeld besluit ik om eerst naar een andere lokatie te gaan.

Vorig jaar kregen we een tip mbt de zeer zeldzame gewone bronlibel en het lijkt me wel leuk om daar eens naar te gaan kijken.
Daarom rijd ik naar een gebied in Limburg met de naam Roode Beek.
In eerste instantie zie ik bij het vlonderpad alleen maar weide- en bosbeekjuffers tot ik op een gegeven moment ook een gewone bronlibel langs zie schieten.
De dame gaat redelijk dichtbij, maar wel wat verstopt, aan de gang met eileggen waardoor ik in staat ben om plaatjes te maken.
Even later zie ik zelfs 4 exemplaren achter elkaar aan zitten. Wow.
Gedurende 2 uur probeer ik er foto's van te maken wat gedeeltelijk lukt. Ik krijg voornamelijk blurs in beeld. Waarbij hier en daar de libel toch redelijk herkenbaar is.
In de tijd dat ik daar ben komen er nog 2 mensen aan lopen die op zoek zijn naar de gewone bronlibel en als zij hem aanspreekt met Jos blijkt dat Ellie en Jos bij me staan.
De enige waarnemers die vorig jaar boven ons stonden met aantal libellen.

Daarna rijd ik naar Groesbeek.
Als ik het gebied in ben gelopen kijk ik even naar de eikenboom waar we zaterdag een aantal eikenpages zagen vliegen.
Nu zie ik er weer een aantal vliegen, maar dan bij een andere en betere boom.
De boom is beter omdat hij lager is en beter in het licht staat.
De eikenpages zijn relatief beweeglijk waardoor ik ze terug kan vinden, en gelukkig ook rustig zodat ik er foto's van kan maken.
Een van de twee wenssoorten is binnen.

Ik doorkruis gedurende 4 uur het gebied meerdere malen en blijf op de plekken waar ze het meest gemeld zijn steeds een tijdje staan, maar het levert geen grote weerschijnvlinder op.
Voor ik weer terug in de auto stap wijs ik een ander stel nog even op de boom met eikenpages en uiteraard maak ik er dan nog een paar foto's van.
's Avonds zie ik dat vandaag alle waarnemingen van de grote weerschijnvlinder juist eerder op de dag gedaan zijn terwijl ik 'terug naar de bron(libel)' ging.
Dus ik moet nog een keer terug naar deze bron van grote weerschijnvlinders.

naschrift
Dat terug gaan doe ik op woensdag 28 juni maar meteen. Ik parkeer de auto op een andere P-plek omdat de vlinder daar een paar keer gespot is.
Dit keer loop ik gedurende 3 uur heen en weer in het gebied, maar weer levert het geen grote weerschijnvlinder op.
Uiteindelijk loop ik terug naar het parkeerterrein en eet ik, al speurend langs de bomen, mijn brood op.
Als het begint te spetteren ga ik de spullen in de auto leggen en daarbij stoot ik een weerschijnvlinder op die op het wiel zit.
Hij verdwijnt vrij rap hoog in een eikenboom. Dat is even een slikmomentje. Nog geen foto. Hoe vertel ik dat aan Jolanda.
Gelukkig vind ik hem in de eik en komt hij na een minuut of 10 ook weer naar het wiel toe en kan ik foto's maken voordat de echte bui losbarst. Pfff.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling Roode Beek; Google Map van de wandeling Groesbeek; Google Map van de autorit)


Roode Beek

Groesbeek 26-6-2017

Groesbeek 28-6-2017