2017-06-24 Groesbeek en Hendrik Mouwenveld (71 foto's)
12 vogelsoorten gespot
2 dagvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: bosparelmoervlinder
6 nachtvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: licht visstaartje

Parels na de zwijnen

Op zaterdag 24 juni gaan we, ondanks dat het relatief somber weer is, in Gelderland vlinderen.
Het plan is om te beginnen op het Hendrik Mouwenveld vlakbij Vierhouten en daarna naar Groesbeek, dat op de grens met Duitsland ligt, te gaan.
Een band met (mot)regen zorgt ervoor dat we de volgorde omdraaien en eerst richting Duitsland rijden.

We zijn al eens eerder in Groesbeek geweest waarbij we toen zowel een nieuwe vogel-, libellen-, en vlindersoort scoorden, dus we hebben een goede ervaring met het gebied.
Helaas zijn ervaringen uit het verleden geen garantie voor de toekomst want we scoren uiteindelijk maar 1 vlindersoort, namelijk een koevinkje en die hebben we al.
De gewenste grote weerschijnvlinder komt niet in beeld en de gehoopte eikenpage komt te kort en te ver weg in beeld om er een foto van te kunnen maken.
Van het koevinkje kunnen we wel mooie foto's maken waarmee we de soortenfoto verbeteren, dus dat is wel fijn.

Onderweg naar het 2e gebied zien we regelmatig de zon (joepie) en regen (oh shit).
Als we ter plaatse uitstappen is het gelukkig droog, maar het heeft wel vlak er voor redelijk geregend dus we vrezen dat het hier ook niet zal lukken.
Onderweg naar het veld ziet Jolanda een wild zwijn tussen de bomen foerageren en ze richt haar camera er op.
Het wild zwijn heeft haar echter ook gezien en ongetwijfeld ook gehoord en gaat er vandoor voor ze een echt mooie foto kan maken.
Maar we zijn erg blij met deze waarneming want onze vorige waarnemingen van wilde zwijnen waren alleen maar de vraatsporen die ze achter lieten.

Bij het veld lopen we al speurend over het pad en zien, zoals we al vreesden, totaal geen vlinderactiviteit.
Op een gegeven moment valt Oscar zijn oog op een 'vreemd blaadje' aan de hei en dan blijkt dat hij een rustende bosparelmoervlinder in beeld heeft.
Omdat de vlinder zo stil hangt kunnen we mooie foto's maken en na een paar minuten lopen we weer door.
Omdat Jolanda nu weet waar ze naar moet kijken ontdekt zij al vrij snel nog een exemplaar die leuk op de bloemen van de hei zit.
Tijdens het maken van foto's is deze vlinder zo vriendelijk om ook zijn vleugels even te openen en daarbij zien we een regendruppel op zijn rug liggen.
Het lijkt wel een pareltje en dat is wel grappig bij een parelmoervlinder.

Omdat het weer een beetje begint te miezeren lopen we naar de auto terug met gelukkig toch een nieuwe vlindersoort op de foto.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling Groesbeek; Google Map van de wandeling Hendrik Mouwenveld; Google Map van de autorit)


Groesbeek

Hendrik Mouwenveld