2016-08-06 Groesbeek (117 foto's)
15 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: graszanger
8 libellensoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: zuidelijke oeverlibel
4 vlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: zilveren maan

Zeldzame alles-in-een

Op zaterdag 6 augustus gaan we naar Groesbeek. In dit natuurgebied, dat tegen de Duitse grens aan ligt, hopen we de zeldzame zuidelijke oeverlibel aan onze libellenlijst toe te kunnen voegen.
Een stevig actief regenfront zorgt er voor dat we veel later van huis gaan dan we van plan waren.
Eigenlijk zijn we nog iets te vroeg vertrokken, want als we rond lunchtijd bij Groesbeek parkeren is het nog ernstig bewolkt.

Tegen beter weten in gaan we toch maar op zoek naar libellen, maar niet helemaal onverwachts zien we er daar niet zo veel van. Een enkele dappere weidebeekjuffer daargelaten.
Als we aan het eind van het pad zijn, waarlangs de zuidelijke oeverlibel huist, herzien we onze plannen en besluiten we om eerst op zoek te gaan naar de hier ook gemelde zeldzame graszanger.
Daarvoor moeten we naar de auto terug zodat Oscar een andere lens kan pakken.
Terwijl we terug lopen breekt geheel onverwachts opeens de zon door en, alsof ze er op hebben zitten wachten, overal begint het te vliegen: vlinders, libellen en insecten.

Daarom lopen we opnieuw het pad af en dat blijkt een erg goede keuze want de leuke vlinder die Jolanda spot blijkt een zeldzame zilveren maan te zijn en precies op de plek waar de meeste meldingen zijn vinden we ook 2 zuidelijke oeverlibellen.
Een van de twee laat zich van zo dichtbij fotograferen dat de facetten op de ogen zichtbaar zijn. Gaaf.

Hierna wisselen we de lens van Oscar om, en gaan we naar de plek van de graszanger waar uiteraard al een aantal vogelaars staan die ons vertellen dat de vogel regelmatig luid zingend opvliegt en dan over het pad komt om vervolgens weer terug naar zijn stek te vliegen en daar in het gras te verdwijnen.
En inderdaad niet zo heel lang daarna doet de graszanger precies zoals verteld werd. Het gaat wel allemaal in een zo hoog tempo dat het Jolanda niet lukt om foto's te maken, maar zij kan Oscar wel vertellen wanneer ze hem hoort. Dat lukt hem namelijk niet.

Dit gebied heeft ons van elke soort die we echt verzamelen een zeldzame nieuwe soort opgeleverd; het was dus een 'zeldzame alles-in-een' wandeling.
Na een half uur hebben we niet het idee dat het kwa foto's van de graszanger beter zal worden en daarom gaan we terug naar de auto, waar we op de P-plek onze 3e zuidelijke oeverlibel vinden, en daarna door naar onze 2e bestemming.

Helaas levert deze 2e bestemming, het Roerdal in Limburg, ons weer geen gaffellibel op. De vorige keer waren we er 's morgens en toen werd hij 's middags gevonden en nu waren we er 's middags en zien we dat hij 's morgens gevonden is.
Misschien lukt het als we een keer een hele dag gaan.

Terwijl wij op vrijdag achter gele vlinders aan dartelen wordt in de Groene Jonker een kleinst waterhoen gespot. Op zaterdag zijn we te moe om er nog langs te rijden en op zondag moeten er foto's verwerkt worden.
Daarom hebben we op maandag de spullen bij ons en gaan we er na het werk naar toe. Echt omrijden is het toch niet.
Vrijwel meteen nadat we bij de andere vogelaars aansluiten, hebben we zijn grote neef, een waterral, in beeld. Dat vinden we al leuk, want die is normaal redelijk lastig te fotograferen.
Een paar minuten later komt er een hermelijntje langs. Het wordt steeds leuker zo. En dan komt de hoofdrolspeler op.
Gedurende een kwartier loopt de juveniel kleinst waterhoen rustig foeragerend voor onze neus langs. We hebben het weleens met kortere waarnemingen (daar zit hij; woesh weg) moeten doen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Groesbeek

Roerdal

Groene Jonker