2016-08-23 Groenewoud en Roode Beek (113 foto's)
3 vogelsoorten gespot en 8 libellensoorten

Negenenvijftig

Op dinsdag 23 augustus, de dag na Oscar zijn negenenvijftigste verjaardag, is het tropisch warm en daarom gaan wij weer naar het Groenewoud in Limburg.
Met deze weersomstandigheden is de kans om de kleine tanglibel in beeld te krijgen erg groot. Nou ja groot is een groot woord.
Er zijn de afgelopen maand 3 waarnemingen gedaan en in 2015 is hij zelfs helemaal niet gespot. Alle 2016 waarnemingen zijn wel op de plek gedaan waar wij naar toe gaan.
Als we hem scoren, dan is dat onze negenenvijftigste soort en dat past mooi in Oscar zijn liefde voor leuke getallencombinaties.

Als we over het zandpad van de zogeheten paardenbak lopen zien we een kleine groenachtige libel boven het pad vliegen die helaas vrij snel wordt verjaagd door een bruine glazenmaker.
Wat wij hebben gezien kan een gaffellibel zijn geweest of een kleine tanglibel, maar vooralsnog hebben we geen idee.
Voornamelijk in de schaduw van een boom blijven we bijna een uur om ons heen kijken of de libel weer in beeld komt en als dat niet gebeurd lopen we een stukje door naar het riviertje de Swalm.

Daar zien we een kleine blauwe juffer boven het water vliegen die door Jolanda als kanaaljuffer wordt gedetermineerd en terwijl Oscar die door de verrekijker volgt, vliegt er een gaffellibel door het beeld.
Als 'bijzaak' voor vandaag is die soort in ieder geval al gelukt. Terwijl Oscar er foto's van maakt komen er 2 andere libelaars aanlopen die ook de blauwe juffer zien vliegen en hem meteen als kanaaljuffer determineren.
Dat had Jolanda dus heel goed gezien.

Terwijl we gezamelijk een stukje doorlopen naar 'ons' stokje in de Swalm vragen zij aan ons wat onze interesse is om hier te zijn.
Als wij vertellen dat we voornamelijk vogelaars zijn, maar dit jaar meer met libellen bezig zijn zegt hij meteen 'dan zijn jullie Oscar en Jolanda'. Goed gedetemineerd :)
Zij vertellen wie zij zijn en hun namen worden door Oscar herkend van o.a. het libellendeel van het forum bij waarneming.nl.

Het zijn erg relaxte mensen die volgens hun website 2 passies hebben: libellen en macrofotografie.
Zij komen hier vandaag voornamelijk voor het fotograferen van de gaffellibel en gaan gewapend met kaplaarzen en macrolens met invulflitser vlakbij het stokje in de beek staan dat door een gaffellibel fanatiek verdedigd wordt tegen andere gaffellibellen en waar hij steeds op terugkeert.
Wij maken van iets grotere afstand ook de nodige foto's van deze gaffellibel.

Na een tijdje gaan wij nog een keer naar het zandpad om te kijken of de kleine tanglibel in beeld wil komen.
Nadat we weer een uur naar voornamelijk lege lucht gekeken hebben gaan we terug naar de Swalm en zetten nog meer gaffellibellen op de foto.
En we wisselen wat ervaringen uit met de andere libelaars. Nou ja zij wisselen meer naar ons uit dan wij naar hun. Dat is niet vreemd want zij doen dit al jaren en hebben inmiddels (alle) 68 soorten in Nederland gezien en wij nog maar 58.

Een van de tips die we van hun kregen is een gebied met de naam Roode Beek dat niet zo ver van het Groenewoud vandaan ligt en we besluiten om daar eens te gaan kijken.
Dankzij de uitstekende uitleg rijden we er probleemloos naar toe en maken we een leuke wandeling over een vlonderpad dat ons uiteindelijk in Duitsland brengt.
Daar zien we voor de tweede keer dit jaar metaalglanslibellen vliegen, dus nu hebben we ze ook buiten Nederland gezien.

De oplettende lezer heeft opgemerkt dat we geen kleine tanglibel hebben gespot, dus helaas voor Oscar geen negenenvijftigste soort voor zijn negenenvijftigste verjaardag.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Groenewoud

Roode Beek