2016-08-13 Groenewoud (99 foto's)
11 vogelsoorten gespot en 15 libellensoorten waarvan 1 nieuwe soort: gaffellibel

Eindelijk

Op zaterdag 13 augustus gaan we weer naar Limburg voor de gaffellibel, maar nu niet naar het Roerdal, maar naar het Groenewoud waar het riviertje de Swalm doorheen stroomt.
Onderweg stoppen we eerst bij Montfort, een voormalig landbouwgebied dat wordt omgevormd tot natuurgebied, om te werken aan de jaarlijst.
Het is hard werken om aan de top te blijven.

We zien een hoop libellen, maar helaas niet de gezochte zwervende heidelibel, en we zien een hoop juffers, waaronder wel de gezochte tengere pantserjuffer en de nodige tengere grasjuffers.
Die laatste soort was een maand geleden nog een nieuwe levenslijstsoort en nu zien (en herkennen) we ze regelmatig.
Omdat we, zoekend naar de zwervende heidelibel, iets te veel tijd hier doorbrengen, besluiten we om de tussenbestemming, waarbij we een slangenarend voor de jaarlijst wilden spotten, over te slaan.
Achteraf hadden we daar toch beter langs moeten gaan, maar dat horen we later pas.

Bij het Groenewoud lopen we in eerste instantie aan de verkeerde kant van het riviertje het bos in. Er blijkt in de paar kilometer die we langs de Swalm lopen geen brug te zijn om ons naar de goede kant te brengen en daarom lopen we maar weer terug naar de weg.
Helemaal voor niets was het gelukkig niet omdat Jolanda wel heel mooi een grote gele kwikstaart voor de jaarlijst spot. Als soort telt hij net zo mee als de zeer zeldzame slangenarend.

Aan de goede kant (de kant waar bijna alle waarnemingen zijn gedaan) speuren we regelmatig over en langs het water naar libellen maar we blijven alleen maar weidebeekjuffers zien.
Als we een paar andere mensen met verrekijkers en fototoestellen tegenkomen vragen we of zij, net als wij, op zoek zijn naar de gaffellibel.
Een van hen antwoord met 'ja en nee'. Nee, want ik heb er al een paar gevonden en ja, want ik wil er nog wel meer.
Wij worden natuurlijk meteen enthousiast en vragen waar wij dan moeten zijn. We zijn lichtelijk verbaasd als hij achter ons (want daar komen we net vandaan) wijst en verteld dat hij er daar 2 heeft gezien waarvan 1 zowat op zijn schoenen.

We vragen om details en dan stelt hij voor om even mee te lopen en hij begeleid ons inderdaad naar een plek waar we een paar minuten daarvoor nog zonder succes hebben staan zoeken.
Met zijn uitleg waar we op moeten letten blijkt dat hij de soort duidelijk beter kent dan wij. Vlak nadat hij heeft aangewezen waar de 'schoenenplek' was ziet Oscar er opeens een gaffellibel zitten.
Omdat de plek te dichtbij is voor de camera moet hij een stap naar achteren doen en dat blijkt net te laat te zijn, want de libel is alweer op- en weggevlogen.
Zo dichtbij en toch zo ver weg, dat is wel even slikken. Maar we hebben er eindelijk een in beeld gehad. Dat dan weer wel.

Gelukkig komt even later weer een gaffellibel in beeld, zij het dan aan de overkant kant van de Swalm, en deze kunnen we gelukkig wel fotograferen.
Na een tiental minuten laat onze 'gids' ons weer alleen omdat hij weer terug gaat naar de plek waar we hem tegenkwamen. Uiteraard blijven wij nog een tijdje hopen op de terugkeer van de gaffellibel op de schoenenplek.
Helaas gebeurd dat niet en daarom lopen wij ook weer door en daarbij komen we onze 'gids' weer tegen die verteld dat hij op dat moment een gaffellibel in beeld heeft op die boomstronk aan de overkant.
Nadat we daar wat foto's van gemaakt hebben gaan we er even bij zitten in de hoop dat deze dichterbij gaat komen.
En dan komt de derde gaffellibel langsvliegen die helaas ook niet mooi dichtbij gaat zitten, maar in de rietkraag aan de overkant. Maar ook deze komt op de foto, dus we klagen niet.

Nadat we gezamelijk nog een stukje verderop zijn gaan staan zien we nog 2 gaffellibellen bijna tegelijk langskomen die helaas ook aan de overkant gaan zitten.
En dan komt nummer 6 langs en die dreigt heel even op een zandbankje vlak voor ons te gaan zitten totdat hij er achter komt dat er toch een klein beetje water over heen stroomt en daarom weer door vliegt.
Dan blijkt hoe nuttig het is als je de soort een beetje kent, want onze 'gids' besluit om een dode tak schuin in het zandbankje te zetten zodat de gaffellibel daar straks, als hij weer lang vliegt, op kan gaan zitten.
Inderdaad doet de gaffellibel precies zoals verwacht en dat geeft ons een paar seconden om erg leuke foto's te maken.
Eindelijk hebben we afgerekend met de gaffellibel.

Tijdens het wachten op de gaffelibellen verteld onze 'gids' dat hij 's morgens eerst langs de slangenarend is geweest, die hij meteen in beeld had, en dat hij daar ter plaatse ook de nodige zwervende heidelibellen gezien heeft.
Wij besluiten daarom om toch even langs de plek van de slangenarend te gaan, maar helaas zien we alleen maar een paar buizerds en we vinden ook geen zwervende heidelibel, maar who cares. We hebben eindelijk de gaffellibel.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Montfort

Groenewoud