2019-04-24 Groene Jonker (144 foto's)
49 vogelsoorten gespot

Vliegende katten.

Op woensdag 24-4 wordt er in de loop van de middag regen voorspelt en we willen (lees moeten) voordat die valt nog wat klussen in de tuin.
Daarom gaan we naar de Groene Jonker. Lekker dichtbij en niet zo groot.
Er zijn weer zwarte sterns gemeld en die zitten vaak aan de kant van het gemaal, dus daar rijden we met de auto eerst even langs. Helaas geen zwarte stern te vinden.

Gelukkig vinden we tijdens de wandeling wel de nodige leuke soorten, zoals (eindelijk) een blauwborst, wel 12 rietzangers en diverse rietgorzen.
In verband met een best wel stevige wind zingen deze rietvogels voornamelijk vanuit de beschutting van het riet, maar gelukkig vliegt er soms ook een baltsend een stukje de lucht in.

Wat ook leuk is zijn de 2 zwartkopmeeuwen die we op diverse plekken tijdens onze wandeling over zien vliegen. Ze maken duidelijk een rondje door het gebied.
Eigenlijk horen we ze eerder, door het typische geluid dat ze maken, dan dat we ze zien.
Het is bij deze soort juist Oscar die ze steeds herkend op geluid en dat is niet zo vreemd want het geluid wordt bij vogelbescherming als volgt omschreven:
De roep is een opvallend en ver dragend, nasaal 'kjew', vrij laag. Overigens vind Oscar het meer als 'miauw' klinken. Alsof er een kat overvliegt.

Vorig jaar kon Oscar hier bijna een half uur genieten van een vrij zittende zingende snor en die soort en dat gedrag is voornamelijk de reden om vandaag naar dit gebied te gaan.
Wij willen namelijk een leuke geluidsopname maken van een snor, maar dat zit er vandaag niet in. Jolanda hoort mogelijk op 2 plekken wel een snor die heel voorzichtig een klein stukje zingt.
Niet lang genoeg voor een geluidsopname en in verband met de best wel stevige wind was het mogelijk niet zo een beste opname geworden.
Al met al scoren we 7 nieuwe jaarlijstsoorten en ondanks de best wel stevige wind was het aangenaam vertoeven in de Groene Jonker en we zijn op tijd weer thuis.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)