2018-07-18 Groene Jonker (134 foto's)
41 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: sporenkievit

Afrikaanse taferelen

Op maandagavond wordt er in de Wieringermeer een sporenkievit ontdekt. Een megaontdekking want er is nog nooit een goedgekeurd exemplaar van deze soort gezien in Nederland.
Er zijn wel eerder waarnemingen geweest, maar dat waren allemaal escapes. Zo is er jaren geleden een groepje van deze vogels in beslag genomen door de douane en daarna vrijgelaten.
Zo een exemplaar is dan niet op eigen kracht in Nederland aangekomen en mag niet geteld worden.

Wij hebben bij onze vogelreizen al diverse malen een sporenkievit gezien: in 2010 in Kenia, in 2013 op Lesbos en in 2014 in Oeganda.
Dat er nu hier in Nederland een gezien wordt komt mogelijk door de Afrikaans aandoende weersomstandigheden. Droog en hoge temperaturen.

Op dinsdagmiddag 17 juli rijd ik eerst naar Amsterdam om Jolanda op te pikken en daarna rijden we door naar de kop van Noord Holland, naar Slootdorp.
Helaas komen we onderweg wel in een paar spitsfiles en daardoor komen we met ruim een kwartier vertraging aan op de plek waar de vogel zit.
Of beter gezegd, een kwartier ervoor nog zat. De sporenkievit blijkt inmiddels naar een plek achter een afscheiding gevlogen te zijn en is vanaf onze plek onzichtbaar.
Zonder files hadden we waarschijnlijk direct leuke plaatjes kunnen maken en vrij snel terug naar huis kunnen rijden.

Zo snel scoren is niet goed voor je karakteropbouw heb ik laatst in een blog gelezen. Daarvoor moet je met tegenslagen om kunnen gaan. Tsja als de vogel uit beeld gevlogen is, dan zit er niets anders op dan wachten en hopen.
Ondanks dat er, door langsvliegende roofvogels, regelmatig kievitten opvliegen vanaf die plek is het geen enkele keer de sporenkievit.
Na een uur gaan een aantal vogelaars aan de eigenaar van het land toestemiing vragen om het land op te mogen lopen. En die toestemming krijgen we.
Er loopt een klein groepje het land in en wij blijven, net als de meesten, op onze plek staan in de verwachting dat de sporenkievit weer terug zal vliegen naar zijn 'oude' lokatie.
Als de voorhoede opeens stopt en fotos begint te maken beseffen we dat we de verkeerde keuze gemaakt hebben en haasten we ons naar de juiste plek.
Daar vinden we hem wel, maar helaas niet zo vrij zittend als hij gedurende het grootste deel van de dag heeft gezeten, maar de soort is gescoord en voor de soortenfoto gebruiken we gewoon onze foto uit Oeganda zodat jullie goed kunnen zien hoe een sporenkievit er uit ziet.

We komen uiteindelijk veel later dan gepland weer thuis en daarom staan we op woensdag 18 juli niet al te vroeg op.
Dat kan omdat we besloten hebben naar de Groene Jonker te gaan. Lekker dichtbij.
Tijdens de wandeling daar zien we ook Afrikaanse taferelen. Op veel plekken waar normaal water staat is het nu kurkdroog.
Ondanks dat zien we toch een aardig lijstje vogels en ander vliegend spul.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


17-7-2018: Wieringermeer

18-7-2018: Groene Jonker