2016-09-03 Groene Jonker (155 foto's)
45 vogelsoorten gespot

Na zon komt regen

Op donderdag 1 september wordt in de Groene Jonker een gestreepte strandloper ontdekt. Een soort die we, bijna op de kop af, 4 jaar geleden als nieuwe soort op de levenslijst hebben gezet.
En dat was in datzelfde Groene Jonker.
Omdat we er op weg naar huis toch langsrijden doen we op vrijdagmiddag een poging om deze vogel aan de jaarlijst toe te voegen.
Helaas lukt dat niet omdat hij inmiddels in een ander deel van de Groene Jonker is gaan foerageren, maar dat weten we dan nog niet.
Op de plek waar wij verwachten de gestreepte standloper te vinden zien we wel een aantal dichtbij foeragerende kemphanen en tot onze grote vreugde krijgen we ook even een porseleinhoen in beeld.
Daar gingen we op 20 augustus nog 'speciaal' voor naar de Groene Jonker. Toen helaas zonder succes.
Als we uiteindelijk naar huis rijden moeten we boven op de dijk een klein stukje uitwijken voor een auto met vogelaars die naar de plas staan te turen.
's Avonds zien we op waarneming.nl dat zij op dat moment de gestreepte strandloper in beeld hadden.

Omdat we op zondag met Boswachter en Co mee gaan op een excursie is ons oorspronkelijke plan voor zaterdag lekker luieren, maar het gemis van de gestreepte strandloper knaagt toch een beetje en omdat het mooi weer is gaan we er rond lunchtijd opnieuw naar toe.
Op dezelfde plek als vrijdagavond staat een auto in de berm en onder aan de dijk staan een tiental vogelaars met telescopen en telelenzen ergens naar te kijken.
Dat is uiteraard de gestreepte strandloper, dus we zetten de auto ook even aan de kant en lopen met de spullen de dijk af waar we de gestreepte strandloper vrijwel meteen in beeld hebben.
Na een kwartier gaan we terug naar de auto en zetten deze een stukje verderop op het parkeerterrein en wandelen naar de plek waar we gisteren de porseleinhoen hadden.
We hopen er weer een te zien en onder betere lichtomstandigheden wat leuke plaatjes te kunnen maken.
Lang hoeven we niet te wachten, want binnen 10 minuten hebben we de eerste al in beeld en gedurende een half uur zien we er drie keer een uit de rietkraag komen. Omdat we er 2 tegelijk zien weten we dat het niet steeds dezelfde is.

Daarna gaan we een rondje wandelen. Bij dat rondje komen we op nog 2 plekken een porseleinhoen tegen en ook nu een keer 2 tegelijk. Bizar hoe makkelijk dat opeens gaat.
Ook komen we weer langs de plek waar de gestreepte strandloper foerageert en maken we nog wat leuke plaatjes en een filmpje.
Als we aan de andere kant van de plas zijn zien we daar een strandloper foerageren en met de telescoop zien we dat het de gestreepte is die naar deze kant van de plas gevlogen is.
Door de verrekijker zien we dat de mensen aan de andere kant een beetje zoekende zijn. Gelukkig voor hun vliegt de vogel na een paar minuten weer terug naar zijn 'vaste' plek.

Bijna terug bij de auto komen we een vader met jonge zoon tegen die vraagt of wij nog iets bijzonders gezien hebben.
Uiteraard antwoorden we met gestreepte strandloper en we vertellen dat we heel veel porseleinhoenen hebben gezien.
Daar wordt de zoon wel enthousiast van, want die is nieuw voor zijn levenslijst.
We wijzen daarom aan waar vandaan wij er een paar gezien hebben en bij die uitleg spot Oscar er een in de rietkraag en daardoor kan de jongen hem op zijn lijst bijschrijven.

Na de Groene Jonker gaan we een paar kilometer verderop nog even bij de Hollandsekade langs de Nieuwkoopse plassen kijken. Daar jagen al een paar dagen een aantal visarenden.
De visarend is de doel- en wenssoort van de excursie op zondag, maar hebben-is-hebben en als we hem 2 dagen na elkaar zien is dat geen straf.
Na een kilometer lopen zijn we op een punt waar we helemaal rondom kunnen kijken en Jolanda zoekt naar het zuiden in de lucht en Oscar naar het noorden en toevallig ook richting de plaats Noorden.

Na een tijdje zien we een roofvogel vliegen die we al snel herkennen als visarend, en omdat hij ook redelijk dichtbij komt zijn we erg blij.
Helemaal als blijkt dat Boswachter en Co de excursie af moet zeggen omdat er, na zoveel dagen zon, op zondagochtend veel regen verwacht wordt.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Groene Jonker

Hollandsekade