2016-04-16 Groene Jonker plus Ruygeborg (163 foto's)
53 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: oostelijke baardgrasmus

Op herhaling

Drie dagen nadat we vroeg van het werk weg zijn gegaan om een soort aan onze levenslijst toe te voegen, gaan we (op vrijdagmiddag) weer eerder weg om een soort aan onze levenslijst toe te voegen.
Dit keer niet zo extreem vroeg want er moet ook een beetje gewerkt worden en uiteindelijk zelfs iets later dan we eerst van plan waren.
Een blik op buienradar verteld ons dat er op onze geplande aankomsttijd in Wageningen een heel erg forse regenbui valt en daarom stellen we ons vertrekmoment maar even uit.
We hoeven geen herhaling van de alpenheggenmuservaring.

We gaan naar Wageningen omdat daar op donderdagavond op het terrein van de universiteit een Oostelijke Baardgrasmus is ontdekt. Een soort in dezelfde zeldzaamheidklasse als de Forsters Stern.
In eerste instantie zijn we een beetje sceptisch omdat we vorig jaar voor de minder zeldzame neef, de balkanbaardgrasmus, een flink aantal uren op de Maasvlakte hebben gestaan en de vogel toen alleen maar van de ene naar de andere struik zagen flitsen.
Absoluut onfotografeerbaar, en dus voor ons niet telbaar.
Na het zien van prachtige foto's van zowel donderdagavond als vrijdagmorgen besluiten we dat we hier wel naar toe willen en we niet het risico willen lopen om tot zaterdag te wachten en dan te merken dat de vogel mogelijk weg is.

Als we in Wageningen, in onze gewone kleren, aankomen bij de natuurtuin van de universiteit, melden we ons bij de beheerder die toezicht houdt op het terrein en alles letterlijk in goede banen leidt.
Om te voorkomen dat we ongewild de daar aanwezige zeldzame orchideeen vertrappen is er een pad afgezet met lint waarlangs we mogen lopen.
Van de andere vogelaars horen we dat de vogel al ruim 2 uur niet meer gezien is en samen met de rest speuren we in de tuin van de Wageningse Universiteit naar de vogel.
Dan krijgt iemand een telefoontje dat de vogel nu in beeld is en net buiten de tuin vanaf het fietspad te zien is.
De hele groep haast zich daar naar toe en we hebben na wat aanwijzingen de vogel heel even mooi in beeld. Lang genoeg voor zeker 3 foto's.
Gedurende een tijd zien we de vogel ook nog diep in de struiken scharrelen en als het weer begint te regenen vinden wij het mooi genoeg en gaan we naar huis.

Op zaterdag 16 april blijven we dichtbij huis en gaan we naar eerst naar de Groene Jonker en daarna naar Ruygeborg.
Er staat een flinke wind die het water van de grote plas in de Groene Jonker flink laat golven waardoor het op de foto's soms lijkt alsof we bij zee zijn geweest.
Die wind zorgt er ook voor dat de zangvogels zich gedeisd houden en dat is jammer want daar kwamen we een beetje voor.
Als we bijna weer terug bij de auto zijn breekt de zon even door, en begint vlak bij ons een blauwborst zijn hoogste lied te zingen en zo krijgen we in ieder gavel toch 1 zanger mooi op de foto.

Op Ruygeborg worden we prettig verrast door een paar foeragerende zwarte sterns. Die zijn net weer terug in Nederland en nieuw voor onze jaarlijst.
Ondanks dat we deze wandeling door een regenbui eerder afbreken dan we gepland hadden, scoren we hier in totaal toch 5 nieuwe soorten voor de jaarlijst. Niet slecht voor een wandeling van net iets meer dan 3 km.

Op dinsdag zien we dat regiogenoot Paul van de Werken die dag ook een rondje Groene Jonker heeft gedaan en daarbij een mooie sprinkhaanzanger heeft gefotografeerd.
Omdat de vogel vlakbij een van de P-plaatsen zit besluiten we om na het werk even een stukje het gebied in te lopen en dat wordt beloond met een prachtige zingende sprinkhaanzanger, en als bonus nog een zingende snor, die we er hier natuurlijk bij hebben geplaatst. Bedankt Paul.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling Groene Jonker en wandeling Ruygeborg; Google Map van de autorit)


Wageningen

Groene Jonker

Ruygeborg