2015-05-10 Groene Jonker (138 foto's)
50 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: grote karekiet

Klein en groot

Op zondag 10 mei organiseert Boswachter en Co (schoonzoon Joost) een wandeling in de Groene Jonker.
Onze vorige wandeling in dit gebied is nog maar 2 weken terug, maar die viel letterlijk in het water en die hebben we daarom nooit helemaal af kunnen maken.
Aangezien wandelingen met Joost vaak een mooi-weer garantie hebben en omdat hij een goede gids is gaan we mee.

Het mooi-weer deel zit inderdaad wel goed, want het is heerlijk zomers weer tijdens de wandeling.
Ook bij het gidsen laat Joost zich niet onbetuigd. Vlak nadat we genoten hebben van een vrolijk zingende rietzanger wijst Joost ons op een kleine karekiet.
Deze normaal schuwe vogel laat zich een tijdje fraai bekijken en fotograferen. Dit was een van de soorten waar we vorige keer voor gingen, maar niet aan toe kwamen.
Het zal wel toeval zijn, of Joost brengt geluk, maar een stuk verderop zien we nog een exemplaar helemaal vrij zitten.

Bijna halverwege de wandeling horen Joost en Jolanda een snor en ook deze vogel wordt gevonden, zij het met veel meer moeite dan de 'kleine kar'.
De afstand en tegenlicht maken het wel een uitdaging, maar we kunnen er toch redelijke plaatjes van maken.
Dit was de tweede soort waar we vorige keer voor gingen, maar niet aan toe kwamen.

De koekoek van de vorige wandeling blijkt nog steeds aanwezig te zijn en laat zich niet alleen horen, maar gelukkig voor ons allemaal komt hij ook tot 2 keer toe heel fraai in beeld.

Wat ons betreft is de wandeling voor 100% geslaagd. Maar Joost laat het hier niet bij, want op ongeveer driekwart van de wandeling hoort en herkend hij een bosrietzanger.
Wij hadden deze neef van de rietzanger en kleine karekiet waarschijnlijk gemist als we alleen waren geweest. Het is (uiteraard) Jolanda die de vogel in zijn bosje weet te vinden en er een paar mooie fotos van weet te maken.

Op maandag gaat bij Oscar het waarnemingalert een paar keer af omdat er her-en-der grote karekieten worden gemeld.
Omdat we dit jaar willen afrekenen met deze schaamsoort (we hebben in de loop der jaren al verscheidene mislukte pogingen gedaan voor deze soort en hebben er daarom een eigen alert op gezet), bekijken we of we er op onze route naar huis mogelijk een kunnen bezoeken.
Hoewel de Loosdrechte plassen niet helemaal op de route zijn, besluiten we daar naar toe te gaan. Door een file op de A2 die ons laat omrijden naar een file op de A9 duurt het zelfs 2 keer zo lang als nodig zou zijn om er te komen, maar het is gelukkig mooi weer.
Als we uitstappen horen we al snel de specifieke krassende zang van de 'grote kar' en we zien hem ook diep in een rietkraag zitten. Met heel veel geluk kan Oscar toch een herkenbare foto maken, dus de schaamsoort is een soort geworden.
In het uur dat we er zijn komt een van de 2 vogels die wij horen (er zijn er zelfs 3 gemeld) ook heel even boven op een boompje zitten waardoor we een mooie levenslijst foto kunnen maken en tevreden naar huis kunnen.
Omdat Jolanda het jammer vindt dat zij geen foto heeft kunnen maken gaan we op dinsdag nog een keer op herhaling. Het duurt nu iets langer, maar uiteindelijk krijgt Jolanda hem ook mooi op de foto.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Groene Jonker

Loosdrechtse Plassen