2015-04-26 Groene Jonker (88 foto's)
40 vogelsoorten gespot

Dank je de koekoek

Op zondag 26-4 doen wij lekker rustig aan, want er trekt een groot regenfront over. Aan het eind van de ochtend stopt het met regenen en gaan we naar de Groene Jonker.
Daar waren we begin van deze maand ook en toen zagen we onze eerste zwaluw, een boeren. Inmiddels zijn een aantal van zijn neven ook weer terug in Nederland en daar gemeld.
Die willen we graag op de jaarlijst samen met nog een aantal andere nieuwe jaarsoorten die daar gemeld zijn.

Voor 2 van die andere soorten rijden we onze normale P-plaats voorbij en stoppen we bij het gemaal boven op de dijk.
Jolanda ziet al vrij snel de eerste soort, de dwergmeeuw, dus stappen we uit en lopen met de camera's naar het hek onder aan de dijk.
Dat kost slechts een paar minuten, maar als we daar opnieuw kijken zien we alleen nog maar kokmeeuwen en visdieven. Huh?

Na een half uur verschijnen er opeens weer dwergmeeuwen en ook de gewenste zwarte sterns komen in beeld.
Nadat we deze op de foto hebben gezet gaan we naar de P-plaats om een wandeling te maken. Daarbij merken we dat het minder droog is dan we hoopten. Zo nu en dan miezert het een beetje, maar we gaan gewoon door.
Helaas is die miezer voor de snor een reden om zich te drukken. We horen hem op een plek heel goed, maar kunnen hem, bij gebrek aan een foto, nog niet op de jaarlijst toevoegen.
Bij het wachten op de snor zien we wel de eerste van de hierboven genoemde neven: de huiszwaluw. Even later komen er ook een paar oeverzwaluwen en gierzwaluwen langs, waardoor de jaarlijst inmiddels met 5 soorten is uitgebreid.
Erg fijn.

Inmiddels is de miezer wat zwaarder geworden en het begint nu bijna op regen te lijken. Als we staan na te denken over teruggaan of nog iets doorlopen vliegt er opeens een koekoek langs die razendsnel achter het riet verdwijnt.
Niet erg fijn.

Gelukkig komt de koekoek een stukje verderop weer achter het riet te voorschijn en gaat in een grote graspol langs het pad zitten om wat rupsen te verorberen. Terwijl wij heel voorzichtig naar hem toelopen vliegt hij op en gaat een klein stukje verderop op een paaltje zitten.
Hier kunnen we hem zeer fraai fotograferen, dus voor ons is de uitdrukking 'dank je de koekoek' absoluut niet waar. Het betekend nl 'mij niet gezien' en dat doen we juist wel en heel erg mooi.

Omdat de regen nu echt doorzet, en we de paraplus moeten pakken, besluiten we terug naar huis te gaan.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)