2014-07-12 Groene Jonker (129 foto's)
53 vogelsoorten gespot

Bewijsplaatje

Volgens onze eigen traditie moeten we vandaag in het Zaans Rietveld gaan wandelen, maar vooralsnog wijken we van deze traditie af.
Er staat een alert op zeldzaamheden in o.a. de Groene Jonker en gedurende de afgelopen week gaat Oscar zijn telefoon hierdoor regelmatig af.
Dat is het gevolg van de zwarte ibis en stelkluut die veelvuldig in dat gebied gezien en dus gemeld worden.

Vrij snel nadat we de auto geparkeerd hebben bij de Groene Jonker zien we al de eerste zwarte ibis. Erg leuk
In totaal zien we tijdens de wandeling op 4 verschillende plekken een zwarte ibis. Bizar.

Ondanks veelvuldig kijken en speuren lukt het ons in eerste instantie niet om de steltkluut te vinden.
We hebben gehoord dat deze vogels hier succesvol gebroed hebben en 2 pullus hebben, dus ze zullen niet zomaar vertrokken zijn.
We zien wel heel veel rietgorzen, rietzangers en zelfs de nodige kleine karekieten.

Als we weer ergens aan het speuren zijn, ziet Oscar een zwartkopmeeuw tussen de kokmeeuwen zitten en als hij probeert uit te leggen waar hij zit is de vogel zo vriendelijk om op en over ons heen te vliegen.
Ruim een maand geleden zijn we daar nog speciaal voor het Ijsselmeer op gevaren.
De wandeling wordt nog leuker als de 4e snor, die Jolanda in het gebied hoort, zich ook heel mooi laat zien. En bij het platen van een witgat ziet Oscar opeens een waterral door zijn beeld lopen.
Die hadden we allebei dit jaar nog niet.

Wanneer we bijna rond gewandeld zijn, komen we een vogelaar tegen die zijn telescoop net neerzet en die we wijzen op een zwarte ibis. Wij vragen hem of hij de stelkluut al gevonden heeft.
Dat heeft hij en hij legt ons uit waar deze zit. Als we hem vragen of dat is bij die 'groep vogelaars die daar met telescopen staan' geeft hij als reactie dat die naar zeer zeldzame klein waterhoen staan te kijken.

Wow, dat is een leuke bonus. We gaan eerst even naar de auto om de statieven te pakken aangezien zowel de stelkluut als de klein waterhoen op een redelijke afstand blijken te zitten. Te ver voor uit de hand fotograferen.
Zelfs met statief zit er niet meer in dan een bewijsplaatje van beide soorten.

Omdat we de traditie niet helemaal willen doorbreken gaan we op zondagmiddag toch even naar het kijkscherm in het Zaans Rietveld.

Op dinsdagavond gaan we na het werk naar Zoetermeer. Even 'aapjes' kijken.
Op 2 plekken in Zuid Holland heeft een paartje woudaap met succes gebroed en dat is best bijzonder, aangezien er maar ca 10 broedgevallen per jaar zijn.
Van het Zoetermeerpaartje lezen we dat de jongen (2 stuks) zich regelmatig leuk laten zien. Hoewel de plek onder embargo staat op waarneming vinden we genoeg aanwijzingen om hem te vinden en eenmaal ter plaatse merken we dat we niet de enige zijn.
We hebben vrijwel meteen 1 jong leuk in beeld en dat blijkt een gelukje te zijn, want na ca 5 minuten vliegt deze uit beeld de rietkraag in en horen we dat het nu wel weer een uurtje of wat kan duren.
Van deze zeldzaamheid hebben we gelukkig iets meer dan een bewijsplaatje kunnen maken.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Groene Jonker

Zaans Rietveld

Zoetermeer