2014-04-05 Groene Jonker (140 foto's)
50 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: rode wouw

Geluid opvangen

Op maandag 7 april wordt er een nieuw hek om de voortuin geplaatst, dus zaterdag 5 april is Oscar bezig om het oude hek te verwijderen. Dit gaat echter zo voorspoedig dat we 's middags naar de Groene Jonker kunnen.
Als we fotos van de voortgang van oud-naar-nieuw-hek maken, zetten we gelijk een paar vogels op de foto, waaronder een gaai die onze struiken gebruikt om nestmateriaal uit te slopen.

Onderweg naar de Groene Jonker rijden we langs het nieuwe Niewkoopse gebied Ruygeborg. Omdat daar een vrouw blauwvleugeltaling en een paar zwarte ibissen zitten, maken we even een tussenstop.
Een van de twee zwibissen is lekker dichtbij in de sloot aan het foerageren. De blauwvleugeltaling, die permanent het gezelschap van een man slobeend opzoekt, slaapt helaas met de kop in de veren.

In de Groene Jonker is het een kakafonie van geluiden, voornamelijk kokmeeuwen die permanent aan het 'krijsen' zijn. Bij de eerste rietkraag horen we onze eerste snor en rietzanger van dit jaar, maar ondanks dat we het gevoel hebben dat we de snor moeten kunnen aanraken vinden we hem niet en ook de rietzanger laat zich niet zien.

HOEMP klinkt het dan opeens. Er zit dus ook een roerdomp ergens ver in de rietkraag, maar de kans om die op de foto te krijgen is zowat 0%, dus lopen we weer verder.
Een stuk verderop zitten we op een bankje te wachten tot een viertal geoorde fuuten wat dichterbij komt zwemmen als er weer HOEMP uit een rietkraag komt. Een andere dan de eerste, dus er zitten zeker 2 roerdompen.

Nadat we een derde keer, uit weer een andere rietkraag, HOEMP hebben gehoord, hebben we het erover dat het wel leuk zou zijn als een van die roerdompen even mooi in beeld zou komen.
Jolanda ziet dan in zwaar tegenlicht een, naar wat zij denkt, blauwe reiger langs vliegen. Als Oscar ook met de verrekijker kijkt roept hij 'dat is een roerdomp'. Alsof het beest onze gedachten heeft gelezen.
De volgende keer ook maar bedenken dat we hem graag in meelicht willen hebben.

Als we bijna terug bij de auto zijn komen er een paar krijsende vogels overvliegen waarvan we onbewust het geluid registreren als visdief. 'Onze eerste 2014 visdief' zeggen we bijna tegelijk en zijn vervolgens bijna te laat om fotos te kunnen maken.
Op weg naar huis stoppen we weer even bij Ruygeborg en zien dat de blauwvleugeltaling nu wel aktief is.

Origineel was het plan om zondag 6-4 naar de Biesbosch te gaan, maar omdat we al een leuke wandeling gemaakt hebben, besluiten we om een twitch te doen.
In Drente is in het LOFAR gebied (de grootste radiotelescoop ter wereld) een steppekiekendief aanwezig die redelijk standvast lijkt. Normaal is het een zwerver.
Gedurende de 3,5 uur dat wij er zijn valt er regelmatig een regenbui waarvoor we natuurlijk in de auto schuilen.
Elke keer als het weer droog is, beginnen de ruim aanwezige veldleeuwerikken meteen met hun baltsvlucht: al zingend hoog de lucht in en dwarrelend weer naar beneden.
We dippen de steppekiekendief, maar zien wel een blauwe kiekendief en een voor ons nieuwe soort: een rode wouw. Helaas vliegt deze ver weg en wordt weggejaagd door kievitten, maar we hebben in ieder geval niet voor niets 2 keer 2,5 uur in de auto gezeten.

Thuis zien we dat in de Biesbosch (ons originele idee voor vandaag) wel een langstrekkende steppekiekendief gespot is. Misschien hadden we toch ...

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)


Tuin en Ruygeborg

Groene Jonker

Ruygeborg en tuin

Borger

Onderweg