2012-04-30 Groene Jonker (74 foto's)
37 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe: porseleinhoen, regenwulp

Op maandag 30 april, Koninginnedag, is het zulk schitterend weer dat ik het verwerken van de fotos van Korenburgerveen even laat voor wat het is.
We gaan naar de Groene Jonker.

Als we daar aan het wandelen zijn komen we Paul van de Werken tegen. Ik bewonder regelmatig zijn fotos en geniet van zijn blogs.
Hierin beschrijft hij hoe hij op zowat nonchalante manier zijn soorten schiet.
We zijn elkaar al eens eerder tegengekomen op de pelagische tocht op de noordzee van 6-11-2011.
Na een kort gesprekje gaan we ieder onze eigen kant op.

Even later horen we van een andere vogelaar dat er uit het riet de roep van 2 porseleinhoenen te horen is. Hij is nog niet uitgesproken als de beestjes zich duidelijk laten horen.
Als we na een uur nog geen glimp hebben gezien van de hoen lopen we weer verder en genieten van meerkoeten met hun pullen, rietzangers, rietgorzen e.d.

De wandeling op de Groene Jonker heeft de vorm van een acht, en aan het eind komen we weer bij de porseleinhoen, waar dezelfde vogelaar nog steeds speurt naar de hoen. Ook nu laat het beest zich goed horen en lijkt -on the move- te zijn. Jolanda stelt zich op tegenover een gat in het riet en krijgt de hoen heel kort in beeld en kan een foto maken.
Wat later voegt Paul zich bij ons, maar de hoen houdt zich nu gedurende een lange tijd stil.
Als Paul het opgeeft en richting zijn auto loopt roept het beest weer duidelijk en komt heel even duidelijk in beeld. Helaas voor mij net te kort om een mooie foto te maken.
Paul besluit om toch maar terug te keren en hij heeft zijn camera nog maar net neergezet als de hoen vol in beeld loopt. Klikklikklik en hij heeft een prachtige foto. Inderdaad redelijk nonchalant. :)

Wij geven het nu echt op en lopen nog even door naar een plekje waar regenwulpen gespot zijn.
Die zien we heel mooi en ik zie een kleine mantelmeeuw die een dode meerkoetpul verorbert.
Een macaber einde van deze mooie dag, maar ook dat is natuur.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)