2013-02-17 Grevelingenmeer (74 foto's)
26 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: geelsnavelduiker

Klein wereldje.
Als wij op woensdag genieten van een wandeling op Ijmuiden wordt op het Grevelingenmeer een geelsnavelduiker ontdekt.
Deze duiker (de grootste van de familie) brengt beroering in vogelend nederland. Hij is namelijk zeer zeldzaam en het is lang geleden dat hij gezien kon worden. De verhalen van waarnemingen dateren uit 1996.

Wij maken plannen om op zondag naar Zeeland te gaan voor de geelsnavelduiker (gsd). We weten dat de kans op een superfoto klein is, omdat hij steeds redelijk ver van de kant foerageert.
Op vrijdag lees ik op het forum dat er een boottocht is georganiseerd voor zondag om de gsd van wat dichterbij te kunnen zien. Daar schrijven we ons nog op tijd voor in.
Als we op zondag naar Zeeland rijden blijkt de wereld steeds kleiner te worden naarmate we dichterbij de haven komen. Het mist vreselijk.

Op het, door de mist, kleine wereldje rondom de boot zien we in ieder geval heel veel middelste zaagbekken. Ondanks vier keer varen langs de plekken waar de gsd gespot is, blijft hij onvindbaar.
Op een gegeven moment is er beroering als iemand aangeeft de gsd te zien. Dat is op het meest nnw punt van de trip. Omdat de gsd zich in de afgelopen dagen niet zo ver westelijk heeft vertoond wordt er getwijfeld en wordt het (onterecht?) afgedaan als loos alarm.

Als we weer in de haven zijn, stroomt de boot leeg voordat deze goed en wel aangemeerd is. Nog voor wij de boot af zijn is het parkeerterrein verlaten. De gsd is duidelijk ergens waargenomen, maar waar?
Dan blijkt dat er ook binnen vogelaars kleine wereldjes zijn, want vlak voor we weer in de haven aankwamen bleek een van de aanwezigen een telefoontje gehad te hebben dat de gsd gespot is voor de werkhaven van Bommenede (zie handje op de routekaart), maar wij weten nergens van.
Gelukkig is er nog 1 vogelaar aanwezig aan wie we het alsnog kunnen vragen.
Overigens is de melding precies de plek waar naar gekeken werd bij het loos alarm.

Na een half uur staan ook wij op de dijk bij Bommenede. Met de inmiddels doorgebroken zon in de rug is de ver weg zittende en steeds duikende gsd door de verrekijker redelijk goed te bekijken.
Het kost wel heel wat moeite om een foto van de gsd te maken, maar uiteindelijk lukt dat toch en is voor ons ook de waarneming binnen. Pffff.

Na deze enerverende ervaring rijden we over de Brouwersdam terug en spotten daar nog wat leuke soorten.
Inmiddels zorgt weer opkomende mist op zee dat het weer een klein wereldje aan het worden is.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)