2024-03-09 Grebbeberg (171 foto's)
29 vogelsoorten gespot

Echte wilde

Op woensdag 6 maart zijn wij in een klein stukje bos op de Grebbeberg op zoek geweest naar een zwarte specht. Dat mislukt helaas, maar we vonden het bos wel leuk.
Daarom gaan we op zaterdag 9 maart een groter deel van het bos bewandelen op zoek naar voornamelijk een zwarte specht.
Ondanks dat we bijna 12 km wandelen vinden we geen zwarte specht. Wel vinden we, net als woensdag, grote bonte en middelste bonte spechten.
Vlakbij Ouwehand Dierenpark ziet Jolanda een klein vogeltje door de boomtoppen scharrelen en ze wordt erg enthousiast als ze de verrekijker er op zet: zwarte mees.
Die soort hebben we 5 jaar terug voor het laatst gezien en daarom vinden we deze zwarte soort leuker dan een zwarte specht omdat we die vorig jaar nog gezien hebben.

Tijdens de wandeling krijgt Oscar regelmatig een dutch bird alert mbt ross' gans. Omdat we die soort al hebben negeren we de meldingen.
(bij dba kun je niet kiezen waar je wel of geen alert op krijgt. nav de zeldzaamheid wordt dat voor je gekozen)
Op zondagochtend is Oscar bezig met het verwerken van de foto's van deze wandeling en dan valt hem op dat er best veel waarnemers naar de ross' gans zijn geweest.
Hij kijkt daarom wat verder en ziet dan dat dat komt omdat 1 van de 2 ross' ganzen een ring draagt.
Normaal is het dragen van een ring bij een gans niet zo een goed teken omdat dat vaak een plastic kwekersring is en dat maakt het dan een niet wilde vogel.
Maar de ring op de ross' gans is een metalen, wetenschappelijke, ring. De vogel is in Canada geringd en dat maakt dit duo 100% wilde ross' ganzen.
De eerste bewezen echte wilde ross' ganzen voor Europa zelfs.

Die willen we natuurlijk wel hebben want alle andere door ons gespotte ross' gans kunnen zomaar afgewezen worden door de CDNA, maar deze niet.
Omdat zowel de auto als wij (door de lange wandeling) niet zoveel energie hebben besluiten we om pas na de lunch richting Friesland te rijden.
Vlak voor we bij de Brekkenpolder zijn moeten we wel even bijladen bij een snellader want er zit niet genoeg energie in de auto om ons naar de ganzen te brengen en daarna naar een snellader.
Na 10 minuten kunnen we weer verder en iets voor 5 uur sluiten we aan bij een 4-tal autos met vogelaars die naar de ross' gans staan te kijken.
Ze zitten redelijk ver weg, op ca 700m afstand, maar komen toch herkenbaar genoeg op de foto. Het zijn gelukkig de enige 2 witte ganzen tussen 100-en brandganzen en daardoor vallen ze wel op.

Gedurende 20 minuten maken we, elke keer als ze rechtop gaan staan, een paar foto's zodat we thuis wat kunnen uitzoeken en daarna gaan we weer terug naar huis.
Onderweg stoppen we even bij een roekenkolonie en uiteraard bij een snellader die ons in 20 minuten voldoende energie geeft om zonder tussenstop weer thuis te komen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


9 maart 2024: Grebbeberg

10 maart 2024: semitwitch Friesland