2014-10-18 Gouwebos plus Maasvlakte (142 foto's)
39 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: blonde ruiter

Oost west, blond best.

Op zaterdag 18 oktober gaan wij naar het gouwebos. Een leuk klein bos/park niet zo ver van ons huis.
We zijn daar eerder dit jaar geweest toen we alleen 's middags tijd hadden. Toen hebben we alleen het west deel van het park gedaan.
Vandaag doen we zowel oost als west, maar we beginnen vertrouwd met west.

Ons doel vandaag is de vuurgoudhaan. Daarvan zijn er in dit gebied een paar gemeld. De soort is niet nieuw voor ons, maar het is al weer 2 jaar geleden dat we deze voor het laatst gezien hebben. Dus leuk voor de jaarlijst.
Tijdens de wandeling komen er op een gegeven moment staartmezen vlakbij ons foerageren. Uiteraard besteden we een hoop aandacht en fotos aan deze schattige pluizebolletjes.
Helemaal als blijkt dat er 2 witkoppige staartmezen tussen zitten. Die hebben we nog nooit eerder gezien. Het is een ondersoort van de gewone staartmees, dus hij telt niet mee op de levenslijst, maar leuk is het wel.

Als we op de plek aankomen waar de vuurgoudhaan gemeld is, hoort Jolanda hem vrijwel meteen, en niet veel later hebben we hem zelfs in beeld. Supertof.

Via een brug lopen we onder de spoorlijn door die west van oost scheidt. In het oostelijke deel van het park zien we voornamelijk paddenstoelen en relatief weinig vogels.
Gelukkig grenst dit deel aan een polder zodat we de daglijst kunnen aanvullen met o.a. de inmiddels massaal aanwezige smienten. Met hun gefluit laten ze goed merken dat ze er weer zijn.

We zijn lekker op tijd weer thuis, dat is een voordeel van een gebied dichtbij, en daar zetten we nog wat tuinvogels op de foto.
Als Oscar later de foto's opvoert op waarneming.nl ziet hij dat er 's middags een blonde ruiter op de Maasvlakte is gemeld.
Voor die soort zijn we 2 jaar geleden tot drie keer toe voor niets naar Tholen (Zeeland) gereden.
We besluiten om zondagochtend af te wachten of de vogel nog gemeld wordt, wat best spanned wordt als de laatste melding van zaterdag het heeft over een aanval door een sperwer, en dan na de lunch naar de Maasvlakte te gaan.

De vogel wordt op zondag weer gemeld, dus liggen wij om kwart voor vier 's middags tussen de konijnenkeutels plat op ons buik op minder dan 10m naar een vogel te kijken.
Sommige waarnemers schrijven dat bij hun de vogel op minder dan 3m afstand kwam. Bij ons is dat gelukkig niet het geval, want ten eerste focust de lens van Oscar dan niet meer, en ten tweede zou de vogel niet meer passen.
De foto's hieronder zijn bijna allemaal de volledige opname. Dat is blond op zijn best.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


gouwebos west

gouwebos oost

Tuin

Maasvlakte