2024-03-26 Goede Troost (52 foto's)
8 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: steppekievit

Vierhonderdeen

Op maandagmiddag 25 maart wordt er op de grens Utrecht-Gelderland een steppekievit ontdekt.
De plek van de ontdekking is hemelsbreed nog geen 5 km van de lokatie waar de zwartkoprietzanger (zwr) werd ontdekt. Goed gebied daar.
De steppekievit is er ook een uit de categorie zeer zeldzaam en eigenlijk bijzonderder dan de zwr gezien de resterende zeer lage populatie op wereldnivo.

Op dinsdagochtend rijden wij over de Veerweg richting het fietspad vanwaar de vogel eerder vandaag is gezien.
Omdat we een aantal autos in de berm zien staan, met daarbij nogal wat vogelaars met telescopen en cameras, stoppen we daar eerst maar even.
Mede dankzij goede aanwijzingen hebben we de steppekievit vrij snel, maar helaas wat ver weg, in beeld. Gelukkig kunnen we toch wat leuke plaatjes maken.
En daarmee hebben we soort 401 binnen.

Na een minuut of 10 komt er een helikopter overvliegen waardoor alle vogels in het weiland op de wieken gaan en een stuk verderop weer landen.
Die nieuwe plek is dichterbij het fietspad waar we naar onderweg waren, dus we gaan daar vandaan ook nog een poging doen.
Bij die nieuwe plek is het een kwestie van aanschuiven en even zoeken en dan hebben we de steppekievit inderdaad een stuk dichterbij in beeld.
Hier kunnen we ongeveer een half uur genieten van de rustig foeragerende vogel totdat er een blauwe reiger vlak naast hem land waardoor hij op- en wegvliegt.
Gelukkig vliegt hij daarbij redelijk dichtbij over ons heen en kunnen we ook nog vliegfotos maken. Wij vinden het mooi zo en gaan daarom weer terug naar huis.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)