2015-08-22 Gagelpolder (112 foto's)
25 vogelsoorten gespot

Cadeautjes

Op zaterdag 22 augustus gaan we naar de Gagelpolder vlak bij Utrecht om nog een keer aan de libellenlijst te werken.
Vlak voor we er zijn hebben we een discussie met een racefietser die onze auto als steun gebruikt bij een stoplicht.
Hij snapt niet waarom wij het vreemd vinden dat hij dat doet.

Een paar minuten nadat we het gebied ingelopen zijn zien we een lichte buizerd overvliegen die we uiteraard fotograferen.

Op de plek waar de doellibelle van vandaag, een (gewone, maar voor ons nieuwe) bruine winterjuffer, veelvuldig gemeld is, is het uiteraard Jolanda die er een langs een rietstengel ziet hangen.
Ondanks dat hij in tegenlicht hangt komt hij toch leuk op de foto. Helaas merken we daar dat er niet alleen libellen rondvliegen, maar ook heel veel hele kleine en hele vervelende muggen.
Ze vermijden de armen waar antimugmiddel zit, maar komen via de broekspijpen op de benen. Te laat doen we de broekspijpen in de sokken. De muggen hebben dan al de nodige 'cadeautjes' achtergelaten.

In de heen en weer wandeling door het gebied vinden we gelukkig nog meer bruine winterjuffers, nu met mooi meelicht en dat levert uiteraard mooie plaatjes op.
Als er een gaai overvliegt zijn we helemaal in onze nopjes. Deze soort hadden we tot nu toe in elke maand, behalve augustus, een keer gezien.
Dat we hem nu ook in augustus hebben voelt, met name op deze dag, aan als een cadeau.

Omdat de auto nog wel eens vies wordt van de gebieden waar wij komen, gaan wij in het weekend na een wandeling met hem door de wasstraat.
Zo ook vandaag. Nadat Oscar de waspas aan de lieftallige medewerkster heeft aangeboden krijgt hij hem even later terug met de mededeling dat de wasbeurt vandaag gratis is. Cadeau van de wasstraat voor Oscar.

Nadat we de waarnemingen opgevoerd hebben wordt de buizerd gecorrigeerd naar een 'prachtige wespendief'.
Daarmee wordt de soortenfoto van die soort zeer fraai verbeterd en dat is helemaal een prachtig cadeau op deze speciale dag.

Op zondagochtend rijden we nog een keer naar Polders Poelgeest. Dit keer niet voor het kleinst waterhoen, maar voor een grauwe franjepoot die daar op zaterdag is ontdekt.
Deze vogel laat zich gelukkig wel goed zien en fotograferen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Gagelpolder

Polders Poelgeest