2015-06-27 Foxholstermeer (121 foto's)
60 vogelsoorten gespot

Groot

Dit is onze eerste zomervogeldag van 2015 en omdat het erg lang licht blijft kiezen we ervoor om naar Groningen te rijden.
Daar zit in een klein plasdrasgebied een paartje kleinst waterhoenen die zo nu en dan mooi in beeld komen.
Dat is een soort die we wel al hebben, maar waar wij graag betere fotos van maken.

Na een flinke rit, waarbij we door de navigatie om de TT drukte heen gestuurd worden, parkeren we de auto aan het begin van een lange doodlopende weg.
De bewoners hebben (terecht) na een paar dagen de weg afgesloten voor de vogelaars omdat ze last hadden van de geparkeerde auto's.
Na 1,5 km lopen bereiken we de plek waar de kleinst waterhoen gespot is.
We zien in de paar uur dat we er zijn een heleboel hele leuke vogels, waarvan een aantal zeldzame, maar de zeer zeldzame kleinst waterhoen laat zich absoluut niet zien.
Uiteraard moeten we dezelfde afstand weer lopen om terug bij de auto te komen.

Onze echte wandelbestemming is het Foxholstermeer dat op een steenworp afstand ligt.
De wandeling hier is een heel stuk groter, maar levert niet de soorten op waar we op hoopten.
Het zijn voornamelijk de kemphanen, die in allerlei kleurvarianten overal aanwezig zijn, die de wandeling de moeite waard maken.

Omdat we toch in Groningen zijn gaan we ook even langs bij een roodsterblauwborst.
Deze zeer zeldzame variant op de normale (witster)blauwborst is niet echt een soort, en daarom hadden we er nooit deze afstand voor gereden, maar we zijn nu vlakbij.
Gelukkig laat de roodsterblauwborst zich, in tegenstelling tot de kleinst waterhoen, wel zien en nog vrij snel ook.

Het is inmiddels al aardig laat en daarom gaan we eerst bij de McDonalds eten. Na de eenvoudige doch voedzame maaltijd gaan we echt naar huis.
Na een flinke rit, waarbij we door de navigatie nog steeds om de TT drukte heen gestuurd worden, komen we nog net met daglicht weer thuis.
In schril contrast met de laatste lentevogeldag hebben we deze eerste zomervogeldag een grote reis gemaakt voor een grote lijst.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Kleinst Waterhoen

Foxholstermeer

Roodsterblauwborst