2014-05-17 Foxholstermeer (109 foto's)
34 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: steppekiekendief en grauwe kiekendief

Kieken kieken

Op 17 mei gaan wij naar Finsterwolde. Vlakbij de Duitse grens in de provincie Groningen.
Hier huist een zeer zeldzame steppekiekendief die wel gecharmeerd is van vrouwtjes grauwe kiekendief en inmiddels met een daarvan gepaard heeft.

Daardoor is de vogel honkvast en dat trekt natuurlijk vogelaars. Om de toeloop niet te groot te maken is de exacte plek geheim.
Omdat we regelmatig de blogs van een paar ander vogelaars lezen, hebben we een goede hint gevonden om de plek toch te vinden.
Als wij, na 3 uur en 275 km rijden, de weg opdraaien waar de akker naast ligt waar de steppekiek huist, zien we dat er ter plaatse maatregelen zijn genomen.

Op de doorgaande weg is een stopverbod ingesteld met een waarschuwingsbord "Let op! Kiekendief".
Omdat ze in Groningen ook wel snappen dat wij vogelaars toch willen spotten hebben ze een ventweg tijdelijk ingesteld als parkeerstrook. Keurige service.
Wij sluiten aan bij een paar andere autos en zien binnen een paar minuten een kleine lichtgekleurde kiekendief vliegen.
We scoren de steppekiekendief zonder tijd te hebben uit de auto te stappen. Wow.

Aangezien het stralend weer is stappen we toch maar snel uit de auto en zien de ene na de andere kiekendief over het veld vliegen.
Later op de dag zien we Luuk Punt en daardoor weten we dat hij hier ook geweest zal zijn.
Omdat we ook zijn blog volgen lezen we op zondag dat hij hier, een uur voor ons, alle 4 soorten kiekendieven heeft gezien: blauwe, bruine, grauwe en steppe. Heel bijzonder.
Wij komen niet verder dan 'slechts' de grauwe kiekendief en de steppekiekendief. Aangezien dat voor ons allebei nieuwe soorten zijn, hoor je ons niet klagen.

Hoe bijzonder deze kiekendieven ook zijn, wij hebben het er niet voor over om alleen daarvoor naar Groningen te rijden.
Nadat de steppekiekendief lekker dichtbij overgevlogen is, en we die prachtig hebben kunnen kieken, besluiten wij naar het Foxholstermeer te rijden om daar te gaan wandelen.

Dat is de plek waar we Luuk Punt met een paar medevogelaars zien staan en wij sluiten bij hun aan. We hebben daar ook het geluk aan onze kont hangen, want in no time hebben we 4 soorten sterns voor de lens.
Witwangstern (zeldzaam), witvleugelstern (zeldzaam), zwarte stern en visdief.
Van een lokale vogelaar horen we dat de broedeilandjes de dag ervoor pas geplaatst zijn en dat ze nu al bezet zijn en dat de witvleugelsterns pas een paar uur aanwezig zijn.

Omdat de sterns al meteen aan het begin van de wandeling te zien zijn, hoeven we niet het hele stuk naar de hut te lopen en kunnen we op tijd weer terug naar huis rijden.
Door het heerlijke zonnetje de hele dag op haar bolletje maakt Jolanda een deel van die terugrit niet bewust mee. Welterusten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Finsterwolde

Foxholstermeer