2021-07-24 Fochteloerveen (181 foto's)
20 vogelsoorten gespot
11 dagvlindersoorten gespot
5 libellensoorten gespot

Zonder doel

Op 24 juli gaan we naar het Fochteloerveen. Het is 4 jaar geleden dat we hier waren.
Toen hadden we als doel om de dagvlinderlijst uit te breiden.
Een jaar daarvoor waren we ook in dit gebied, en toen hadden we libellen als doel. Overigens beide jaren met succes.
Daarna hebben we het gebied niet meer bezocht tot vandaag.

Vandaag gaan we er naar toe zonder echt een doel te hebben en dat is wel zo relaxed.
Uiteraard heeft Jolanda wel een wensenlijstje aan plantjes samengesteld en daardoor duurt zeker het eerste deel van de wandeling langer dan normaal en lunchen we wat later dan gebruikelijk.
We hadden namelijk stiekem toch wel een doel: lunchen bij het hek op de grens van Friesland en Drente. Dat is halverwege de 1e wandeling.

Als we na die lunch weer verder lopen zien we op een gegeven moment een grote geblokte staart in de struiken verdwijnen en het duurt even voor we door hebben dat we naar de staart van een adder kijken.
Daardoor zijn we te laat om hem op de foto te zetten. Het levert Oscar een deja-vu gevoel op met 2016.

Na de rondwandeling langs het zogeheten fietspad rijden we ook nog even naar het informatiecentrum waar we verwelkomd worden door een grauwe vliegenvanger die doet wat een vliegenvanger doet: vliegen vangen.
Na elke vangstvlucht keert hij weer terug naar een paaltje met de tekst 'vogelkijkscherm'. Doordat we lekker dichtbij staan krijgen we die tekst niet helemaal op de foto en dat levert wel een grappig plaatje op.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling bij het fietspad en bij het informatiecentrum; Google Map van de autorit)


Wandeling fietspad

Wandeling informatiecentrum