2017-06-21 Fochteloerveen (80 foto's)
10 vogelsoorten gespot
4 libellensoorten gespot
4 dagvlindersoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: veenhooibeestje, veenbesparelmoervlinder
3 nachtvlindersoorten gespot

Allemaal veen

Op woensdag 21 juni, de dag dat de zomer is begonnen, gaan wij verder met onze zoektocht naar veenvlinders.
Daarvoor gaan we weer, net als zaterdag, naar het Fochteloerveen maar dit keer gaan we wel naar het zogeheten fietspad.
Na wat diepgaander speurwerk zijn we er namelijk achter gekomen dat we afgelopen zaterdag onze normale routine hadden moeten volgen.
Het veenhooibeestje blijkt namelijk juist rond het fietspad te vliegen.
Nog geen kwartier nadat we met de zoektocht begonnen zijn, hebben we er al een in het vizier en gelukkig voor ons gaat deze even op een plek zitten waarbij een foto maken mogelijk is.
Tsjakka, weer een bijzondere soort gescoord.
Gedurende de wandeling zien we er nog heel veel vliegen, maar die zijn niet allemaal fotografeerbaar.
Regelmatig vliegt er een vlak naast ons op om dan vervolgens tientallen meters diep het veen in te vliegen, maar gelukkig zijn er ook een aantal wel fotografeerbaar.
In de twee uur durende wandeling hoort Jolanda op een gegeven moment kraanvogels roepen en als we ons omdraaien naar het geluid zien we er 3 opvliegen. Erg leuk.
Thuis zien we dat de foto's een beetje fuzzy zijn doordat de kraanvogels laag boven het veen bleven vliegen en we daardoor last hadden van de warme lucht die boven het veen hangt.

Na deze wandeling gaan we naar onze volgende bestemming die buiten het Fochteloerveen ligt. Een vennetje dat niet zo ver af ligt van de plek waar we het veenbesblauwtje hebben gespot.
We hopen dat dit wel de juiste plek is voor de veenbesparelmoervlinder.
Als we daar aankomen schrikken we wel even omdat in het naastgelegen bos grootschalig kapwerk wordt uitgevoerd. Maar meer dan geluidsoverlast hebben we er verder niet van.
Na 10 minuten 'zoeken' (lees wachten en rondkijken) ziet Jolanda een vlinder dwarrelen en na een blik erop roept ze Oscar dat ze de juiste vlinder in beeld heeft en begint ze met foto's maken.
In het half uur dat we er aanwezig zijn kunnen we in totaal 7 exemplaren op de foto zetten. We zien er wel een paar meer vliegen, maar die zijn te ver weg voor een foto.

Met zaterdag het veenbesblauwtje, eerder op de dag het veenhooibeestje en nu de veenbesparelmoervlinder hebben we de zeer zeldzame veenvlinders compleet en daar zijn we erg blij mee.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)