2016-08-14 Fochteloerveen (63 foto's)
8 vogelsoorten gespot en 6 libellensoorten waarvan 2 nieuwe soorten: metaalglanslibel, venglazenmaker

Niet normaal

Omdat het dit weekend (eindelijk) mooi weer is, gaan we ook op zondag 14 augustus op pad.
We gaan naar het Fochteloerveen voor de venglazenmaker.

Jolanda heeft uitgezocht dat we met een kleine omweg langs de Ruiner Aa kans hebben om een metaalglanslibel te spotten.
Nadat we de auto geparkeerd hebben moeten we zeker 10m lopen naar de meldplek en vrijwel meteen zien we een groene glimmende libel langs vliegen.
Bam. Metaalglanslibel. Het vinden koste niet echt moeite. Nu nog een foto.
Ook daarvoor werkt de libel mooi mee door vlak voor ons stil in de lucht te gaan hangen.
Het spotten van de laatste gewone soort op onze levenslijst was echt een eitje. Niet normaal hoe makkelijk dit ging.

Daarna rijden we door naar het Fochteloerveen, maar als we daar aankomen is het wel iets bewolkter geworden dan wij gehoopt hadden.
Dat is ook te merken aan de libellenactiviteit. Normaal vliegen er naast en zitten er op het wandelpad heel veel juffers.
Vandaag is het beeld niet normaal, want er zijn bijna geen juffers te zien. Dat voorspeld vooralsnog niet veel goeds mbt de wenssoort.

Oscar is op een gegeven moment voor een sanitaire stop even van het pad afgestapt en tijdens deze stop valt zijn oog op een donkere vorm die op ca 1 m afstand naast hem ligt.
Opeens realiseert hij zich dat hij een adder in beeld heeft. Gelukkig is hij net klaar en kan hij de camera pakken, maar de adder is cameraschuw en glijd net te snel uit beeld. Jammer.

Als we een stuk verderop bij een meldplek zijn breekt de zon door en vrij snel daarna komt er een parend stel libellen langsvliegen.
Aangezien er hier eigenlijk alleen maar venglazenmakers zitten moeten we de wenssoort in beeld gehad hebben, maar het ging allemaal iets te rap voor een foto.
Even later komt er een enkel exemplaar in beeld die zijn karakteristieke rondjes trekt boven het watertje. Gelukkig maakt deze libel niet van die hoekige uitstapjes en daardoor lukt het ons om aardige bewijsplaatjes te maken.
Maar echt tevreden zijn we niet. Als er weer bewolking komt verdwijnt de libel uit beeld en daarom lopen we door naar een andere meldplek en wachten daar op een volgend zonmoment.

Gelukkig breekt de zon op een gegeven moment door en komt er inderdaad een venglazenmaker in beeld die een paar rondjes vliegt waar wij niets mee kunnen qua foto's.
Als de zon weer wat verdwijnt zien we de venglazenmaker in de hei naast het plasje duiken en daar kan Jolanda hem gelukkig terugvinden.
We kunnen nu foto's maken van een stilzittende venglazenmaker maar ook nu zijn we nog niet helemaal tevreden.
Ook als de venglazenmaker opvliegt en redelijk vrij gaat zitten zijn we nog niet helemaal blij omdat er nog wat riet in de weg zit.
De venglazenmaker vliegt nogmaals op en gaat daarna naast het pad, helemaal vrij, aan een heidestruikje hangen en nu kunnen we hele mooie foto's maken en zijn we eindelijk tevreden.

Met deze soort erbij stijgen we op de jaarlijst naar de gedeelde tweede plaats. Niet normaal dat we zo hoog staan.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Ruiner Aa

Fochteloerveen