2013-08-30 Friesland - Fochteloerveen (81 foto's)
20 vogelsoorten gespot

In week 35 gaan we in Drente, Groningen en Friesland vogelen.
Op vrijdag 30 augustus gaan we in Drente naar het Fochteloerveen.

De doelsoort hier was in eerste instantie een kruisbek, maar die hebben we eerder al gespot in Boswachterij Dorst.
We hebben onze wens daarom veranderd in een betere foto van de kruisbek. Ook hopen we weer kraanvogels te zien en mogelijk een slangenarend.

We beginnen met een korte wandeling naar de zogeheten 7-toren.
Vanaf de toren heb je een goed overzicht over het veen. Terwijl Jolanda het veen afspeurt naar kraanvogels, zoekt Oscar in de omringende bomen naar kruisbekken.
In eerste instantie vinden we geen van beide iets. Totdat er een vogelaar met een telescoop bij komt, die in no-time 3 kraanvogels vindt.
Met de verrekijker vinden we zo ook, maar op de foto's zijn ze alleen maar als witte streepjes herkenbaar. Maar ze zijn herkenbaar, dus 1 doelsoort is gehaald.
De man met de telescoop roept na een tijdje dat hij 12 vliegende kraanvogels in beeld heeft. Hoewel Oscar ze met de verrekijker ook vindt, is hij helaas te laat met het fototoestel, omdat de vogels dan al neergestreken zijn.

In de toren is ook een oudere man aanwezig die alles weet van de kraanvogels en andere vogels die hier regelmatig zijn. Hij verteld elke nieuwe bezoeker van de toren graag hetzelfde verhaal over aantal (22-25 stuks) en broedgevallen enzovoort.
Daarbij verteld hij dat de 3 kraanvogels een ouderpaar met 2 jongen is (wij zien er dus 1 niet), waarvan 1 jong een beschadigde vleugel heeft en daardoor niet vliegt. Het andere jong krijgt daardoor niet genoeg vliegles.
De kans dat een van beide jongen straks mee kan vliegen naar het zuiden is erg klein, dus ze zullen hun eerst jaar niet overleven.

De man verteld ook in welke takken de kruisbekken vaak gaan zitten en kan uit zijn boekje ook vertellen op welke tijdstippen ze regelmatig verschijnen.
Helaas houden de kruisbekken zich vooralsnog niet aan de klok uit zijn boekje, maar na 1,5 uur vanuit de toren rondgespeurd te hebben ziet Oscar er opeens een aan komen vliegen die keurig op een van de genoemde takken gaat zitten.
De kruisbek laat zich 10 seconden zien en fotograferen en is dan weer verdwenen. Ook doelsoort 2 voor vandaag is gehaald, want de foto is zeker een verbetering.

Hierna gaan we naar de andere kant van dit stuk veen om een wandeling te maken.
Hier zien we niet zoveel vogels. Wel vinden we hier weer kleine zonnedauw. Dat blijft een prachtig plantje.
Als we op het verste punt van de wandeling zijn roept Jolanda opeens 'ho stop - paapje recht voor ons op het hek'.
Op ca 5 meter van ons vandaan zit op het hek, waarop staat dat je dat stuk van het gebied niet in mag, een paapje ons aan te kijken alsof hij de grenswachter is.
Heel voorzichtig zetten we onze statieven neer en kunnen vervolgens prachtige foto's maken.

Als we weer bijna bij de auto zijn, zien we 3 vogels overvliegen die bij verrekijkerbestudering kraanvogels blijken te zijn. Bij elkaar zien we deze dag dus 18 van die zeldzame vogels. Super.

Voor we naar huis rijden, kijken we nog even vanuit de vogelhut, maar ook dat levert niet veel op.
Weer terug in Alphen aan den Rijn worden we welkom geheten door juveniele ooievaars die lekker in de avondzon staan.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)