2014-05-31 Farne Island (385 foto's)
34 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: noordse stormvogel

Ik ben toch niet gek

Op vrijdag 30 mei vertrekken wij uit Ijmuiden om een uurtje Farne Island te gaan doen.
Eerst een overtocht naar Newcastle in Engeland en dan op zaterdag mbv een busje naar Seahouses, een klein plaatsje ca 100km noordelijker.
In Seahouses stappen we op een klein bootje om gedurende een uur het eiland Inner Farne, waar heel veel papegaaiduikers broeden, te bezoeken.
En daarna de hele weg weer terug om op zondagochtend 1 juni weer in Ijmuiden te zijn.

Volgens collegas zijn wij gek om voor een 'rare kanarie' zo een hele tocht te maken. Mensen die deze tocht gemaakt hebben weten wel beter.
Bovenstaande is de tocht in vogelvlucht. Nu de langzamere versie.

Op vrijdag ontmoeten wij voor de terminal van de ferry onze gidsen Marco en Eva van Deltasafari. Als we de spullen uit de auto halen krijgen we een opmerking dat we veel spullen hebben voor een weekend.
We leggen uit dat die kleine trolley de weekendspullen zijn en de rest voor het maken van fotos.

We brengen alles naar de hut en gaan dan naar het dek. Omdat we zo hoog staan kijken we uit op kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen die boven op de daken broeden en al pullus hebben.
Erg leuk. Na vertrek uit Ijmuiden krijgen we een kleine uitleg van Marco en Eva en legt Sara van stichting ORCA uit wat er aan zeezoogdieren verwacht kan worden onderweg.
Daarna gaan we tot etenstijd op het observatiedek staan observeren. Een van de leden van onze groep is Felix. Die heeft heel wat uurtjes met zeetrektellen doorgebracht.
Daar hebben wij nu veel voordeel van, want hij wijst ons regelmatig op vogels en zeezoogdieren die we anders gemist zouden hebben. Bedankt daarvoor.

Als we de volgende ochtend iets na 6 uur weer op het observatiedek komen, horen we dat we toch het nodige gemist hebben.
Op vrijdagavond waren er, nadat wij gingen eten, noordse stormvogels te zien. Aangezien dat een nieuwe soort voor ons is, is dat wel even slikken.
Gedurende de rest van de tocht zien we nog genoeg, waaronder ook noordse stormvogels, maar we zijn nu op Engels grondgebied, dus dat telt niet mee voor onze Nederlandse lijst.

Omdat de zee erg vlak is komen we mooi op tijd aan in Newcastle. Na het uitschepen moeten we zelfs wachten op het busje dat ons naar Seahouses brengt.
We komen gelukkig toch ruim op tijd aan in Seahouses en nuttigen op de kade onze lunch. Deze moeten we bijna verplicht delen met erg brutale en kieskeurige spreeuwen.
Ze eten letterlijk het kaas van je brood (het brood zelf laten ze liggen).

Onder vakkundig sturen door kapitein Andrew van de Serenity II varen we rondom de diverse eilanden van de Farne Islands en komen we uiteindelijk aan bij het doel van deze hele reis.
Het eiland Inner Farne.
Hier mogen we gedurende een uur rondlopen over een plankierenpad van ca 1 km lang.

We worden bijna meteen belaagd door noordse sterns die op onze hoofden pikken.
Omdat we beschermd worden door petjes die we van Deltasafari hebben gekregen is het voornamelijk een grappig gevoel. De vogels lijken wel door te hebben dat de petjes bescherming bieden, want ze mikken ook regelmatig op de oren.
En dan zien we de vogels waar we hier voor zijn: papegaaiduikers. Overal om ons heen zien we ze vliegen, zitten, broeden. We komen ogen tekort. Gelukkig hebben we 5 cameras bij ons om eea vast te leggen.
Op het laatste stuk zijn het voornamelijk de kuifaalscholvers die de aandacht trekken. Er zit er een zo dicht bij het pad dat je deze zowat uit het nest trapt als je niet uitkijkt.
Maar de vogel blijft onverstoorbaar zitten.

Op de boot is iemand aanwezig die een aantal cameratjes op een paal heeft zitten en daar 360 graden fotos mee heeft gemaakt.
Een aantal van deze fotos zijn hier te bekijken zodat je een indruk krijgt wat wij gezien hebben.
Oscar op de boot
Jolanda voor op de boot
Lucht vol met Noordse sterns
Vogels op de klippen

Het kost Eva, die als bezemwagen functioneert, moeite om ons weer naar de boot te krijgen, want een uur is gewoon te kort.
We varen nu direkt naar de haven van Seahouses en rijden dan in een rap tempo naar de ferry waar we een beetje (te) laat aankomen. Men staat ons al op te wachten. Inchecken gaat hierdoor lekker vlot.

Als we Newcastle verlaten hebben, gaan we dit keer vroeg eten zodat we op tijd op het observatiedek staan. (het eerste stuk is meestal niet zo interesaant met waarnemingen).
We kijken uit op een spiegelgladde zee en zien heel veel bruinvissen, dwergvinvissen en witsnuitdolfijnen en natuurlijk jan-van-genten en noordse stormvogels. Helaas nog steeds Engelse waarnemingen.
Later horen we van Sara van stichting Orca dat deze terugtocht haar beste dag met zeezoogdieren ooit was (en wij waren daarbij).

Op een gegeven moment ziet Jolanda door de verrekijker iets groots boven water komen met iets kleins er naast. Via het fototoestel is ze hem echter even kwijt.
Daarna ziet ze met het blote oog een spuitfontein en dan beseft ze zich dat ze waarschijnlijk een bultrug ziet, met ernaast een witsnuitdolfijn. Met het fototoestel zijn we dan net te laat en hebben alleen nog maar de golven en schaduwen op beeld.
Bewijs hebben we dus helaas niet. Dat zou echt spectaculair geweest zijn, want een bultrug in de Noordzee is zeldzaam.

De volgende ochtend zijn we weer op Nederlands grondgebied en daarom staan wij nu al voor 6 uur op het dek en dat wordt beloond, want binnen een uur komt een noordse stormvogel vlak voor de boeg langsvliegen.
Helaas blijft het bij alleen deze nieuwe soort, maar we zijn daar al erg blij mee.
Vlak voor Ijmuiden nemen we alvast afscheid van iedereen. Eenmaal weer thuis duikt Jolanda even haar bed in en gaat Oscar meteen aan de gang met de gps-informatie en de ruim 4000 fotos.
Wij hebben deze keer meer fotos online gezet dan we normaal doen, maar het was regelmatig te moeilijk om een keuze te maken.
En eigenlijk waren het meerdere tripjes: heentocht in Nederland; heentocht in Engeland; boottocht rondom de Farne Islands; de wandeling op Inner Farne; de terugtocht in Engeland; de terugtocht in Nederland.

Onze conclusie na deze zeer leuke tocht is: we zijn inderdaad niet gek. Wel heel tevreden.
De organisatie was goed en gezellig, net als de groep. Het weer werkte perfect mee en we hebben gezien waar we voor gingen inclusief een nieuwe soort als bonus.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondvaart)


30-5-2014: overtocht Ijmuiden - Newcastle (NL kant)

31-5-2014 overtocht Ijmuiden - Newcastle (GB kant)

31-5-2014: Seahouses

31-5-2014: rondvaart bij de Farne Islands

31-5-2014: wandeling op Farne Island

31-5-2014: vervolg van de rondvaart bij de Farne Islands

31-5-2014 overtocht Newcastle - Ijmuiden (GB kant)

1-6-2014 overtocht Newcastle - Ijmuiden (NL kant)