2022-08-27 Dwingelderveld (185 foto's)
34 vogelsoorten gespot
4 libellensoorten gespot
6 dagvlindersoorten gespot
3 nachtvlindersoorten gespot

Deep purple

Op zaterdag 27 augustus gaan we naar het Dwingelderveld.
Op de kop af 9 jaar terug zijn we hier voor het eerst geweest met min-of-meer hetzelfde doel: bloeiende heide

Maar we komen natuurlijk ook voor vogeltjes, libellen en vlinders. En Jolanda heeft uiteraard uitgezocht wat voor leuke plantjes er voor haar te scoren zijn.
Nadat we de auto op het parkeerterrein hebben geparkeerd gaan we eerst even bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten naar binnen. De rode-pijlen route loopt er (niet helemaal toevallig) toch langs.
Na een sanitare stop beginnen we lekker opgelucht aan de wandeling.

Na een uurtje hebben we het eerste veldje met diep paars bloeiende heide in beeld. Het is nog niet helemaal de zee van paars waar we voor komen, maar het 'doel' is gehaald.
Voor een van de plantjes van Jolanda moeten we een klein stukje van de route afwijken en daarbij hebben we zicht op een plas.
Hier zien we, van redelijke afstand, een grote groep lepelaars. Onze route zorgt ervoor dat we straks vlak langs de andere kant van de plas lopen en we hopen daar beter zicht op deze vogels te hebben.
Helaas stelt die kant van de plas op 2 manieren redelijk teleur.
Ondanks dat we nu op de grote heidevlakte van het Dwingelderveld uitkijken zien we niet de diep paarse zee van bloeiende heide waar we op hoopten. Het is meer een zee van gras.
De 2e teleurstelling is dat we vanaf hier bijna helemaal geen zicht hebben op de groep lepelaars.

Maar gelukkig komt de polite overvliegen met een helikopter waardoor er heel wat vogels opvliegen vanaf de plas.
We zien zeker 40 lepelaars en een evenzo grote groep grauwe ganzen de lucht ingaan. Ook zien we nu een groep slobeenden en wintertalingen en wat watersnippen opvliegen.
Die soorten hadden we zonder hulp van de polite niet gespot. Goede vrienden die politie.
En het wordt nog leuker als we drie roofvogels zien thermieken: een sperwer, een bruine kiekendief en (de leukste) een wespendief.

Aan het eind van de rode-pijlen route zijn we weer terug bij het bezoekerscentrum, maar dat laten we nu links (of eigenlijk rechts) liggen want we zijn nog niet uitgewandeld.
We gaan ook nog de zwerfroute door het Kloosterveld wandelen en dat blijkt een goede keuze te zijn.
Jolanda vind de door haar gezochte zeldzame grondster, en een grote roofvogel die we zien vliegen blijkt niet weer een buizerd te zijn, maar een zeldzame slangenarend.
Later zien we op waarneming.nl dat er zelfs 2, voornamelijk boven de grote heidevlakte, rondvliegen en dat we best wel geluk hebben dat er een even boven het Kloosterveld kwam buurten terwijl wij daar net liepen.
En als we via de zwerfroute weer langs de grote heidevlakte van het Dwingelderveld lopen (op een andere plek dan eerder op de dag) zien we gelukkig wel een redelijke zee van diep paars bloeiende heide.
Dus we zijn helemaal happy.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)