2017-07-22 Dwingelderveld (120 foto's)
12 vogelsoorten gespot
2 libellensoorten gespot
18 dagvlindersoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: kommavlinder, gentiaanblauwtje
4 nachtvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: roodbont heide-uiltje

Hit-and-run (nou ja, run)

Op vrijdag 21 juli gaat Oscar naar 2 noordhollandsche duingebieden die hij via de hit-and-run techniek bezoekt: parkeren - rechtstreeks lopen naar de meldplek en zoeken naar de vlinder - terug naar de auto.
Eerst gaat hij in de buurt van Egmond Binnen voor een nieuwe soort: de kommavlinder.
Als hij bij de meldplek aankomt ziet hij vrijwel meteen een kommavlinder zitten. Hij kan er net een bewijsplaatje van maken voor het beestje opvliegt en volkomen onzichtbaar tussen de vegetatie verdwijnt.
Echt tevreden is hij niet met de foto, dus zoekt hij verder. Hij ziet er nog een paar vliegen, maar ook die verdwijnen onzichtbaar.
Het duurt 40 minuten voor hij weer een foeragerend exemplaar ziet zitten waar een iets betere foto van gemaakt kan worden.
Gelukkig gaan er binnen 10 minuten daarna nog een paar zitten waardoor uiteindelijk toch een prachtige foto gemaakt kan worden.

Daarna rijdt hij naar de Amsterdamse Waterleidingduinen om te proberen de kleine parelmoervlinder voor de jaarlijst te scoren en een mooiere foto van een keizersmantel te maken.
Allebei deze vlinders werken goed mee. De eerste vlinder die hij in het gebied ziet is de kleine parelmoervlinder en op het veld dat hij door heeft gekregen van Boswachter en Co ziet hij zeker 50 keizersmantels.
Een mooiere soortenfoto maken is daardoor niet zo moeilijk. Zeker niet als er op een gegeven moment een parend stel vlak voor zijn neus land waardoor in 1 foto de boven- en onderkant van de vleugels gezet kan worden.

Op zaterdag 22 juli gaan we weer naar het Dwingelderveld voor het gentiaanblauwtje. Mbv nieuwe informatie hebben we vrij nauwkeurig kunnen vaststellen waar ze zitten en dat is maar een paar km van ons vorige bezoek.
We waren er dus dichtbij, maar niet dichtbij genoeg.
Bij deze plek kunnen we de auto een heel stuk dichterbij parkeren en dat is wel prettig. Na een korte wandeling door het bos komen we op het open stuk van het Dwingelderveld waar we relatief snel klokjesgentiaan vinden.
Ons geluk kan niet op als we vrij snel daarna een groot blauwtje zien ronddwarrelen: gentiaanblauwtje.
We wachten rustig af tot de vlinder ergens gaat zitten en maken dan op onze knieen met de makrolens foto's.
En dan gaat het een beetje mis met Jolanda. Als ze weer gaat staan maakt ze een verkeerde beweging en schiet het in haar rug.
Terwijl zij even gaat liggen om bij te komen loopt Oscar nog een beetje rond en vind nog 2 gentiaanblauwtjes.
Daarna gaan we weer terug naar de auto (die gelukkig niet zo ver weg staat). Ongepland is ook dit een hit-and-run (voor Jolanda meer een hit-and-strompel) geworden.
Thuis gaat Jolanda eerst een paar uur op bed liggen wat helaas niet helemaal helpt. Hopelijk gaat het zondag weer beter met haar rug.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)


Egmond Binnen

Amsterdamse Waterleidingduinen

Dwingelderveld