2014-03-05 Duivenvoorde plus Berkheide (84 foto's)
33 vogelsoorten gespot

The good and the bad.

Op woensdag 5-3 gaan we naar Kasteel Duivenvoorde. Daar hebben we een jaar geleden onze eerste, en tot nu toe enige, appelvinken gespot.
Ze zijn daar weer gemeld en dat is wel lekker voor de jaarlijst.
Als we uit de auto stappen zien we dat er nog nachtvorstrijp op de graspollen staat. Het is nu ook nog fris.

We lopen niet rechtstreeks naar de appelvinken, maar maken een leuke omweg waarbij we een grote bonte specht horen en zien roffelen en een groene specht (helaas) alleen maar horen lachen.
Als we aankomen bij de taxus waar de appelvinken fourageren zitten er al 4 andere fotograferen op krukjes te kijken.
Het frisse van een uurtje terug is inmiddels volledig verdwenen en er gaat snel een laagje van de kleding uit. Pfff, het lijkt wel lente.

Al snel komen een paar appelvinken hun ritueel doen: aanvliegen en hoog in de boom op de uitkijk gaan zitten en daarna in een keer het donkere deel van de taxus in.
Na een paar minuten vliegen ze weer weg om even later dit ritueel te herhalen. We kijken hier een paar keer naar en wandelen daarna verder door de kasteeltuin.
De ochtend is erg goed verlopen met leuke fotos van doelsoort 1.

Daarna rijden we naar Berkheide, het duinengebied bij Katwijk. Daar zit in een grote groep zwarte kraaien de enige bonte kraai van Zuid Holland.
Het is een groot gebied, maar de afgelopen dagen is hij steeds op dezelfde plek gespot. Die plek wordt ons doel.
We parkeren de auto bij de Pan van Persijn en lopen via dit wandel- en speelbos de duinen in.
Al snel wordt duidelijk dat Oscar een fout heeft gemaakt mbt de kortste route naar de plek, want we moeten eerst een flink stuk de verkeerde kant op lopen voor we op het juiste pad komen.

We zien onderweg de nodige groepjes zwarte kraaien die we uiteraard uitgebreid bestuderen, maar steeds zijn ze saai zwart.
Als we uiteindelijk, na bijna 5 km, op de meldplek aankomen zien we een hele grote groep zwarte kraaien neerdalen op een duin.
Maar ook hierbij is het maar 1 kleur die we zien: zwart. Ook bij de terugwandeling blijven de kraaien zwart.
De middag verloopt hierdoor helaas slecht mbt doelsoort 2.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map Duivenvoorde - Google Map Berkheide)


Duivenvoorde

Berkheide