2013-02-27 Duivenvoorde (62 foto's)
32 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: appelvink, dwerggans

Toen wij van de week op de verjaardag van mijn jongste zus waren, vroeg mijn oudste zus of appelvinken bijzondere vogels zijn.
Volgens de statistieken van waarneming.nl niet zo, maar voor ons zijn ze dat wel. We hebben ze namelijk nog nooit gezien.
Ze vroeg dat omdat ze op het landgoed van kasteel Duivenvoorde een aantal vogelaars was tegengekomen die appelvinken aan het fotograferen waren.
Via waarneming.nl ontdekte ik dat daar een groep van tegen de 30 appelvinken zit die fourageert in een reusachtige taxus.
Omdat die lokatie niet zo ver is en je in een kasteeltuin best wel een leuk stukje kunt wandelen is dit onze bestemming voor woensdagochtend.

We vinden de taxus snel en zijn daarna getuige van een ritueel. De appelvinken verzamelen zich hoog in de nabij gelegen bomen totdat er een de taxus in durft te vliegen.
Snel daarna volgt de rest van de groep tot ze, omdat er een helikopter overvliegt, als een wolk weer wegvliegen.
Dat ritueel herhaalt zich een paar keer waarbij ze ook om niets lijken weg te vliegen.

Als we weer bij de auto zijn zien we een paar blauwe reigers in een weiland staan en daar lopen we naartoe voor een foto.
Dat levert een mooie bonus op, want er land naast ons een groep van ca 60 sijzen in een boom. Erg leuk.
Al is het op de foto zetten van deze watervlugge vogeltjes nog een hele kunst.

Vervolgens rijden we naar Noord Holland, Camperduin, dat vlak achter de Hondsbossche zeewering ligt.
Daar is een groep van ruim 40 dwergganzen gespot. Met zo een aantal moet het ons wel lukken om ze te spotten hopen we.
Ter plaatse worden we zowat de weg afgedrukt door een boer op een giertractor die vind dat ik niet snel genoeg achteruit een inham in verdwijn.

Als we uiteindelijk kunnen gaan spotten zegt Jolanda al snel dat ze de dwergganzen ziet en ze maakt eerst een paar foto's.
Als ze daarna probeert uit te leggen waar ze zitten zijn ze ook voor haar onvindbaar. Heeft ze ze nou wel of niet gezien is de vraag.
Later blijkt dat er op een foto net 2 koppies te zien zijn van ganzen in een greppel met de kenmerkende gele oogring van dwerganzen. Gelukkig dus toch.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)