2016-08-27 Drouwenerveld (76 foto's)
5 vogelsoorten gespot en 9 libellensoorten waarvan 1 nieuwe soort: noordse glazenmaker

Negenenvijftig

In het verhaal van dinsdag 23 augustus vertelden we teleurgesteld te zijn dat we geen 59e soort hadden gescoord en daarom hadden we als titel negenenvijftig gekozen.
Gelukkig kunnen we slechts een paar dagen later dezelfde titel gebruiken, maar nu voor een leuker doel.

Op zaterdag 27 augustus gaan we naar het Drouwenerveld in Drente omdat er in dat gebied een noordse glazenmaker is gemeld.
Dat is een soort die bij waarneming.nl meteen op vervaagd wordt gezet en waarbij enig speurwerk nodig is om een lokatie te vinden.
Oscar denkt dat hij het gebied wel heeft uitgevogeld, en daarom rijden we zaterdag naar de parkeerplaats van het boomkroonpad.
Het boomkroonpad is een spannend pad van 125 meter lang, dat door de toppen van de bomen loopt en waar Jolanda al een tijdje eens een bezoek aan wil brengen. Ondanks dat we er al een paar keer vlakbij een vakantiehuisje hebben gehad zijn we er nog nooit geweest.
En ook nu stellen we het nog even uit, want vandaag gebruiken we alleen het parkeerterrein maar.

Vanaf de P lopen we een kleine km naar de vennetjes waarvan wij denken dat daar de gezochte libel zit.
Bij het eerste vennetje zien we een paar grote keizerlibellen en heel veel juffers vliegen, maar helaas niet de noordse glazenmaker.

Als we bij het 2e vennetje zijn ziet Jolanda na een paar minuten een donker overkomende libel vliegen die ze met de verrekijker herkend als de noordse glazenmaker.
Yess, we zijn op de juiste plek.
Helaas zijn de eerste foto's die we kunnen maken van de achterkant en daar herken je niet zoveel op.
Gedurende ca 2 uur zien we niet 1 maar zelfs 2 (en waarschijnlijk 3) noordse glazenmakers en maken we heel veel foto's van voornamelijk langsvliegende vlekken. Ze hangen steeds maar heel kort stil.
Gelukkig kunnen we in die tijd ook een paar zeer fraaie foto's maken, dus nu kunnen we met trots zeggen dat we net zoveel soorten libbelen hebben als Oscar zijn leeftijd: negenenvijftig.

En het boomkroonpad? Daar gaan we nog wel een keer naar toe als we groot zijn.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)