2016-08-30 Dishoek (69 foto's)
3 vogelsoorten gespot en 10 libellensoorten waarvan 1 nieuwe soort: zuidelijke glazenmaker

Hoge lat.

Op dinsdag 30 augustus ga ik, Oscar, weer alleen op stap.
In een laatste (?) poging om dit jaar onze verzameling libellen uit te breiden ga ik naar Dishoek in Zeeland.
Daar is een paar dagen geleden door Niek Haak een zuidelijke glazenmaker gespot.

Nadat ik voldoende geld in de parkeermeter heb gedaan voor een dagkaart loop ik naar de meldplek.
Vlak voor ik er ben stop ik even om wat foto's te maken en wordt daarbij gepasseerd door een fietser die even verderop stopt, een fototoestel te voorschijn haalt, en daarna naar de vennetjes van de meldplek loopt.

Ik sluit aan bij hem en vraag of hij ook op zoek is naar de zuidelijke glazenmaker.
Nee en ja is zijn antwoord en daarna verteld hij dat hij deze libel een paar dagen geleden heeft ontdekt en hem dus al gezien heeft, maar dat hij graag betere foto's ervan wil maken.
Ik sta dus met Niek Haak te praten. Leuk.

Ik feliciteer hem met de mooie vondst en ik vraag of ik me bij hem mag aansluiten omdat hij weet waar we moeten kijken. Gelukkig heeft hij geen bezwaar.
Hij verteld uitgebreid waar en hoe hij de zuidelijke glazenmaker heeft gevonden en waar je op moet letten om hem te herkennen. Dat laatste wordt namelijk lastig gemaakt door de vele grote keizerlibellen en paardenbijters die er ook rondvliegen en net als de gezochte libel blauw zijn.
Gelukkig heeft de zuidelijke glazenmaker wel een paar herkenbare afwijkende kenmerken, waarbij met name de erg blauwe ogen opvallen.

Gedurende een paar uur doorkruisen we het gebiedje een paar keer zonder succes.
Omdat het warm is loopt Niek op een gegeven moment naar zijn fiets om een flesje water te pakken en ik loop dan nog een keer naar de achterkant van de rietkraag en zie daar een aantal blauwe libellen met elkaar vechten. In eerste instantie denk ik aan grote keizerlibellen totdat een van de libellen recht voor me gaat hangen en mij onderzoekend aan lijkt te kijken.
Dat is typisch het gedrag van de zuidelijke glazenmaker en daardoor kan ik goed de blauwe ogen zien. Ik heb hem dus in beeld. Nu nog een foto.
Omdat hij nogal territoriaal is vliegt hij een paar keer weg om keizerlibellen en paardenbijters weg te jagen, maar hij komt wel steeds weer 'kijken' naar dat vreemde wezen (ik dus).
Gelukkig gaat hij ook nog op verschillende rietstengels zitten waardoor ik zowel vlucht als hangfoto's kan maken.

Uiteraard roep ik naar Niek dat ik hem in beeld heb en kan hij zijn fotoverzameling uitbreiden (samen met nog twee gearriveerde libelaars die met hun neus in de boter vallen).

Toen wij een tijdje geleden op 50 libellensoorten kwamen zei ik voor de grap tegen Jolanda: en nu door naar de 60.
Dat aantal leek een erg hoge lat, maar met deze zuidelijke glazenmaker zijn we toch op 60 soorten gekomen.
Ik ga niet zeggen dat we nu door gaan naar de 70 soorten.
Dat aantal zou een te hoge lat zijn, want zoveel soorten zijn er niet in Nederland.
Van de nog ontbrekende 8 soorten zijn er volgend jaar 2 zeker haalbaar en de rest is afhankelijk van min-of-meer toeval.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)