2016-07-02 Deurnse Peel (135 foto's)
22 vogelsoorten gespot en 11 libellensoorten waarvan 2 nieuwe soorten: kanaaljuffer, beekoeverlibel

Donder en bliksem

1 week later dan gepland gaan we op zaterdag 2-7 alsnog naar de Deurnse Peel op de grens brabant/limburg voor wat nieuwe libellensoorten.
Het is nog wat fris en bewolkt als we aankomen en in eerste instanite zien we alleen wat grote roodoogjuffers en weidebeekjuffers die allebei nauwelijk te missen zijn door hun opvallende verschijning.
Na een uur breekt de zon door en zien we gelijk een stevige blauwe juffer boven het Peelkanaal vliegen die gelukkig voor ons ook dichtbij even stil gaat zitten.
Hierdoor kunnen we leuke fotos maken waarop de specifieke kanaaljufferrugtekening goed te herkennen is. Weer een nieuwe libellensoort gescoord.

We spenderen nog ruim een uur langs het Peelkanaal en zien daardoor (nu wat verder weg) nog een aantal kanaaljuffers.
Daarna maken we een kleine wandeling door de Deurnse Peel waarbij we gelukkig ook nog de nodige vogels scoren, waaronder een zichtbare spotvogel.
Meestal hoor je die alleen maar, dus dit is extra leuk.

Daarna gaan we een klein stukje noordelijker naar een gebiedje met de naam De Bult, vlakbij vliegbasis De Peel.
Om vlakbij het gebied te komen rijden we over een onverharde weg. Door de veelvuldige regen van de afgelopen week zijn de karrensporen redelijk volgelopen zijn en is de weg erg glibberig geworden.

Het barst er van de groot dikkopjes en als we er weer een op de foto willen zetten wordt Oscar erg enthousiast, want we hebben namelijk een spiegeldikkopje in beeld.
Deze zeer zeldzame vlinder komt alleen nog in de Peelregio voor. Omdat meldingen bij waarneming.nl automatisch vervaagd worden, en je daarom niet weet waar ze precies zitten, is het dus erg fijn dat we er zomaar zelf een vinden.
Ook een nieuwe dagvlindersoort gescoord.

Na een korte wandeling komen we aan bij de beek waar we op zoek gaan naar de beekoeverlibel. Nou ja op zoek. Binnen 10 seconden zegt arendsoog Jolanda 'ik heb er een in beeld'.
Gedurende een half uur zien we de ene na de andere beekoeverlibel. Voornamelijk mannetjes, maar ook enkele parende stellen.
Het scoren van deze nieuwe soort was (gelukkig) niet echt een grote uitdaging.

En dan horen we opeens gerommel en als we ons omdraaien zien we een onweersbui onze kant opkomen.
Zo snel als we kunnen lopen we terug naar de auto, maar de korte wandeling blijkt dan toch te lang te zijn want het gaat erg snel regenen.
Doordat het ook dondert en bliksemt lopen we niet helemaal op ons gemak onder de paraplu en bij een open stuk dat we moeten passeren doen we de paraplu toch maar dicht en accepteren we dat we nat worden.
Vlak voor we bij de auto zijn barst de bui echt los en gaat het zelfs hagelen.
Omdat we op de heenweg al moeite hadden met de onverharde weg durven we niet te lang af te wachten en 'gooien' we de spullen op de achterbank en stappen snel (uiteraard niet snel genoeg want we worden in no-time zeiknat) de auto in en glibberen en glijden terug naar de bewoonde wereld.
Als we het buiengebied achter ons gelaten hebben stoppen we even om de spullen wat netter op te bergen. We zijn gelukkig opgedroogd als we weer in Alphen zijn.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling Deurnse Peel; Google Map van de wandeling Deurne - de Bult; Google Map van de autorit)


Deurnse Peel

Deurne - de Bult