2015-11-08 Den Oever (92 foto's)
31 vogelsoorten gespot

Bakkie doen

Zaterdag is het niet echt vogelweer, eigenlijk is het voor niets weer, dus zijn we gewoon thuis. Tijdens een vrij lange opklaring lukt het Oscar om de losse eindjes in de tuin weg te werken.
Voor zondag 8 november werken we 2 plannen uit, en welke het wordt bepalen we 's morgens pas aan de hand van meldingen op waarneming.

Het wordt een 'bakkie doen'.
We gaan naar Den Oever, naar een gebied met de naam De Bak. Daar zit een kleine alk.
Dat is half een nieuwe soort voor ons, want 4 jaar geleden heeft alleen Jolanda er een gezien op een Noordzeeboottocht. Oscar stond, net als heel veel andere vogelaars, aan de verkeerde kant van de boot.

Vandaag is het doel dat Oscar er ook een te zien krijgt en de soortenfoto verbeteren.
Als we bij De Bak gearriveerd zijn is het niet moeilijk om de vogel te vinden; er staan al genoeg vogelaars en hij foerageert vlak langs de kant.
De vogel een beetje goed op de foto krijgen is, ondanks dat hij dichtbij zit, nog best een uitdaging.
Hij is zo fanatiek aan het foerageren, en dat doet hij duikend onder water, dat meer dan de helft van de foto's prachtige waterrimpels opleveren.
Maar na een paar honderd foto's hebben we toch wat leuke shots verzameld en gaan we een stukje in het gebied wandelen.
Dat levert hele leuke soorten op, zoals een sneeuwgors en een ijsvogel en een paar opvliegende baardmannen.

Als we weer terug zijn bij de kleine alk schuiven we nog een keer aan bij de andere vogelaars. In eerste instantie is het een herhaling van de eerste sessie: veel waterrimpels met zo nu en dan een kleine alk.
Maar dan opeens stopt hij met foerageren en zwemt een stukje van de kant af en blijft daar erg alert om zich heen kijken en poetst tussendoor even de veren.
De aanwezige meeuwen worden hem duidelijk iets te opdringerig. Erg vervelend voor de kleine alk, maar wij kunnen hierdoor wel met een hogere bewaarfactor foto's maken en de soortenfoto verbeteren.

Na deze geslaagde missie gaan we naar huis: een bakkie doen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)