2016-07-16 De Wilde Landen (147 foto's)
22 vogelsoorten gespot en 17 libellensoorten waarvan 3 nieuwe soorten: zwervende pantserjuffer, tengere grasjuffer, zuidelijke heidelibel

Aangelijnd

Op zaterdag 16 juli gaan we weer naar een gebied dat aan de grens met Belgie ligt en om er te komen moeten we door Belgie.
Volgens de googlerouteplanning bevat onze route tolwegen, dus hebben we de creditcard binnen handbereik voorin de auto liggen, maar tot onze verbazing rijden we op een gegeven moment over de ringweg van Antwerpen in plaats van door de toltunnel.
Tsja als je in je navigatie opgeeft dat hij tolwegen moet vermijden, dan doet hij dat natuurlijk ook. Dat waren we even vergeten.

In het postzegelstukje natuur waar we gaan wandelen kunnen we 3 nieuwe levenslijstsoorten libellen scoren. Dat hadden er zelfs 4 kunnen zijn als we vorige week niet per ongeluk al op de gaffelwaterjuffer waren geblunderd.
Het vinden van de nieuwe soorten is door het kleinschalige van het gebied relatief makkelijk en dan vooral omdat het voor 2 van de 3 soorten 'the place to be' is in Nederland.
De zeldzame zuidelijke heidelibel bijvoorbeeld is hier ongeveer net zo normaal als muggen. Bij elk stap die je zet vliegen er wel een paar op uit het gras.
Maar wij klagen uiteraard niet, want we komen hier speciaal voor die soorten naar toe.
Gelukkig kunnen we ook kwa vogels even lekker scoren als op een gegeven moment een wespendief vrij laag over ons hoofd vliegt en ons de gelegenheid geeft om de soortenfoto te verbeteren.
Ook bij de dagvlinders doen we goede zaken met een aantal soortenfoto verbeteringen. Al met al een leuke dag met heerlijk zomers weer.
Doordat we alle 3 de libellensoorten vinden, staan we nu op 50(!) soorten libellen en daarmee hebben we ons doel voor dit jaar bereikt. Namelijk, net als bij de vogels, op 71% van de Nederlandse soorten uitkomen dit jaar.

Op de terugweg naar de auto komen we 2 dames met een loslopende bulldog tegen.
Oscar vraagt aan de dames of ze de hond even bij zich willen houden. Hun antwoord is op zijn zachtst gezegd wat verrassend en op zijn hardst gezegd nogal agressief.
Daarom vraagt Oscar waarom ze zo vreemd reageren op die vraag omdat honden er aangelijnd horen te zijn.
Hun reactie bestaat uit de opmerking dat zij niet vreemd zijn of doen, maar dat Oscar eens naar zichzelf moet kijken hoe vreemd hij er uit ziet met die camera's.
Oscar bevestigd dat hij er zeker vreemd uitziet, maar dat zijn cameras in ieder wel aangelijnd zijn.

Als we weer bij de auto zijn controleren we welke route sneller is: via de tolweg of via Antwerpen. Dat blijkt exact hetzelfde te zijn dus gaan we weer 'tolwegvermijdend' door Belgie terug naar Nederland.
We gaan niet direct naar huis, maar rijden om langs een paar gebiedjes bij de rivier de Merwede/Waal om te proberen de rivierrombout ook aan de lijst toe te voegen.
Helaas lukt het ons niet om deze te vinden.
Later zien we dat er op zondag, bij beide gebiedjes die wij bezocht hebben, waarnemingen van de rivierrombout zijn opgevoerd, dus of wij hadden pech of wij hebben niet goed gezocht.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


De Wilde Landen

Merwede

Waal