2016-09-07 De Plateaux (119 foto's)
9 vogelsoorten gespot en 9 libellensoorten

Dubbeldip

Op zaterdag 3 september wordt er in een polder in Zuid Holland een vrouwtje zwartkopgors ontdekt. Een nieuwe soort voor ons.
Op dinsdag 6 september doet Oscar een poging om deze aan de vogellevenslijst toe te voegen.
Samen met nog een aantal andere vogelaars zoekt hij een aantal uren de rietkragen af, maar helaas komt de gors niet (meer) in beeld.
Waarschijnlijk is ze 's nachts weer doorgevlogen.

Op zaterdag 3 september wordt er in de Plateaux nog net in het Noord Brabantse deel een mannetje kleine tanglibel ontdekt. Een nieuwe soort voor ons.
Ontdekken is eigenlijk niet helemaal de juiste aanduiding omdat de waarnemer het alsvolgt omschrijft:
"Bizar! Valt er plots een Kleine tang uit de lucht en landt vlak voor mijn voeten op het zandpad, 5 meter van de grens op NL gebied"

Op woensdag 7 september gaan we daarom naar De Plateaux. Het is die dag prachtig libellenweer en we hopen natuurlijk dat wij ook de kleine tanglibel in beeld krijgen.
De kans is errug klein, maar beter een kleine kans dan helemaal geen kans.
Na een flinke rit door Nederland en aanvullend een kleine rit door Belgie parkeren we de auto nog net in Belgie bij de zogeheten Stenen Brug.
Daar genieten we een tijdje van een flink hoornaarnest en daarna lopen we naar Nederland.

Ondanks dat het prachtig libellenweer is zien we er niet zoveel en helaas komt ook de kleine tanglibel bij ons niet in beeld. Een beetje herhaling van dinsdag dus.
Als we weer terug bij de Stenen Brug zijn leggen we een paar hondenuitlaters uit dat de beesten die uit de boom komen geen wespen, maar hoornaars, hun grotere neven, zijn.
Zij lopen helemaal blij met deze nieuwe kennis verder en wij rijden weer over een paar smalle Belgische weggetjes richting de grote weg.

Bij een van de kruispunten komt er een auto van links die iets te ruim de bocht neemt en met zijn spiegel tegen onze spiegel aantikt.
Oscar stopt uiteraard om te kunnen kijken of er schade is.
De Belg heeft een ander idee, want die rijdt met de maximale 70 km/u die op het weggetje is toegestaan van ons weg.
Rare jongens die Belgen.
Gelukkig blijkt er nagenoeg geen schade aan het spiegelhuis te zijn. De kunststofkap was een beetje losgeschoten en klikt met de juiste druk weer netjes op zijn plaats.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


gedipte zwartkopgors

De Plateaux