2016-07-09 De Plateaux (139 foto's)
11 vogelsoorten gespot en 12 libellensoorten waarvan 2 nieuwe soorten: gewone bronlibel, gaffelwaterjuffer

Zonder bron geen bron

Bovenstaande tekst is natuurlijk een waarheid als een koe als je hem letterlijk neemt.
Hier is het voornamelijk symbolisch bedoeld.

Op een van de door ons gevolgde blogs lezen we over libellen en vlinders kijken op De Plateaux met als doel o.a. de gewone bronlibel.
Deze grootste libel van Nederland is, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, zeer zeldzaam en wordt daarom automatisch vervaagd op waarneming.nl. En waar je dus wat hulp bij nodig hebt om hem te vinden.
Dankzij het blog als bron kunnen wij op zoek naar de bron(libel).

De Plateaux is een gebied dat deels in Nederland en deels in Belgie ligt en vrij groot is.
Wij beperken ons tot het bosrijke deel dat in Nederland ligt. Hoewel we daarbij toch een paar keer (zonder controle) de grens met Belgie passeren.
In het begin van de wandeling horen we regelmatig een wielewaal roepen en op een gegeven moment klink hij zo dichtbij dat we hem haast wel moeten kunnen zien.
Dat klopt ook wel want Jolanda ziet op een gegeven moment een zwart-gele flits van de ene boomkruin naar de andere vliegen.
Terwijl we proberen de wielewaal weer in beeld te krijgen vliegt er vlak boven de beek waar we naast staan ook een zwart-gele flits langs. Een gewone bronlibel!!!
Gelukkig voor Oscar gaat hij even rustig op een takje voor zijn neus zitten en kan hij mooie foto's maken waardoor we deze bijzondere libel aan de soortenlijst kunnen toevoegen.
Voordat Jolanda, die een klein stukje verder staat, erbij is gekomen vliegt de libel op en in hoog tempo weg.

We concentreren ons daarom weer op de wielewaal die we gedurende een half uur in beeld proberen te krijgen. Dat lukt niet en daarom nemen we maar genoegen met een geluidsopname.
Nadat we van de wielewaal weer terug op het hoofdpad zijn, ziet Oscar weer de gewone bronlibel vliegen en landen en nu lukt het ook Jolanda om hem te fotograferen. Tsjakka.

Bij het uitzoeken wat er zoal te vinden is op De Plateaux hadden we gezien dat er meldingen waren van de tengere grasjuffer, maar daarvoor moesten we redelijk ver lopen.
Kwa tijd kwam het niet meer uit om naar de meldplek van deze, voor ons nieuwe, soort te gaan en we maken lekker rustig alles afspeurend de geplande 'korte' wandeling af.

Na het opvoeren op waarneming.nl worden er soms nog waarnemingen gecorrigeerd en ook bij deze wandeling is dat het geval. We blijken een paartje zeldzame gaffelwaterjuffers op de foto gezet te hebben ipv watersnuffels.
Dat is voor ons een nieuwe soort, dus we zijn erg blij. Helemaal als blijkt dat de enige andere waarneming van deze soort op De Plateuax van 3 jaar terug is.
Misschien wordt onze waarneming nu wel een bron voor anderen voor deze soort.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)