2014-04-28 De Nollen (69 foto's)
24 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: witstaartkievit

Het spoor (niet) bijster

Terwijl wij genieten in Tiengemeten wordt in Noord Holland een zeer zeldzame witstaartkievit ontdekt.
Dat op zich is al bijzonder, maar als op zondag in dezelfde provincie een roodborstlijster, de derde nieuwe Nederlandse soort in een paar maanden, wordt ontdekt, dan gaat het bij heel veel vogelaars jeuken.

Ook wij worden redelijk onrustig, maar op zondag kunnen wij niet even heen en weer naar Noord Holland omdat we 's middags leuke andere verplichtingen hebben.
Achteraf zijn we daar niet helemaal rouwig om als we lezen wat voor erbarmelijke omstandigheden de honderden vogelaars die er wel naar toe gegaan zijn, hebben moeten verduren.
Doorweekt en door de regen niet meer werkende camera, vergeten telescoop, verloren statief, bekeuring van 100 euro. Mogelijk ben je dan het spoor een beetje bijster voor een lijster.

Ik schrijf dat natuurlijk uit een vorm van jaloezie, want we maken wel plannen om op maandag maar heel kort te gaan werken en daarna door te gaan naar de witstaartkievit en hopelijk ook nog de roodborstlijster.
Op maandagochtend wordt de kievit gelukkig nog wel, maar de lijster helaas niet meer, gemeld.
We rijden om 12:00 uur vanaf Amsterdam richting Den Helder waar de witstaartkievit gelukkig het spoor niet bijster is. De vogel foerageert namelijk nog steeds in de plas die letterlijk naast het spoor ligt.
Nadat we op de P+R geparkeerd hebben, zien we een groep vogelaars redelijk relaxed zitten. Dat is nooit gunstig, want dat betekend dat ze niets in beeld hebben.
Als we bij hun aankomen zien we een grotere groep aan de andere kant van de plas wel gericht naar iets kijken en horen we dat de kievit een tijdje terug vlak voor hun neus zat en nu 'daar naar toe' is gevlogen.
Zij hopen dat de vogel weer terugkomt en zijn daarom blijven zitten.

Wij besluiten om de kansen te verdubbelen, dus Jolanda loopt naar de andere groep en Oscar blijft achter.
Daar aangekomen is aan het gedrag wel duidelijk dat de vogel er nog even zal blijven, dus belt Jolanda naar Oscar dat hij ook die kant op kan komen.
Gedurende 45 minuten kunnen we heerlijk genieten van deze zeldzaamheid. Dan vliegt hij op en verdwijnt uit beeld.

Voor ons het sein om de enkele reis naar huis te beginnen. Onderweg stoppen we bij Camperduin (het gebied waar de rosse waaierstaart, de 'eerste' nieuwe Nederlandse soort, werd ontdekt) om de dag- en jaarsoortenlijst aan te vullen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


De Nollen

Camperduin