2013-11-13 De Lange Vlieter (90 foto's)
25 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: ijsduiker

Gavia Heel
Op 20-11 (onze normale roostervrije dag) moeten we voor een belangrijk project op woensdag werken.
Als we naar de weersvoorspelling voor 13-11 kijken, dan ziet dat er heel goed uit, dus wordt de roostervrije dag hiermee geruild.

Daarna zoeken we bij waarneming in de twitcherlijst, dat is de lijst met vogelsoorten die wij nog niet hebben, naar een 'slachtoffer'.
We zien dat er in Heel, Limburg, 2 ijsduikers gezien worden in een plas met de naam de Lange Vlieter.
De plas is niet zo groot, dus een wandeling er omheen is goed mogelijk.

Dag en bestemming zijn gezet en na een autorit, waarbij we langzaam de mist uit de weilanden zien verdwijnen, stappen we met een prachtig zonnetje in Heel uit de auto.
Op de plas zien we rechts een grote groep vogels zitten, dus daar lopen we eerst naar toe. Hier zitten niet de ijsduikers bij, maar wel 3 roodhalsfuten die erg fanatiek hun vierkante meters wateroppervlak verdedigen.
Zelfs tegen elkaar.

Van 2 andere vogelaars horen we dat de ijsduikers aan de linkerkant zitten en daar voornamelijk tussen 2 boeien heen en weer zwemmen, duiken en soms dichtij de kant komen. Maar dat kan wel eens een uurtje of meer duren.
Omdat zij toch die kant op gaan, lopen we met hun mee. Als zij met een 'vanaf hier kun je ze gaan zien' doorlopen, pakken wij even wat te drinken en kijken op de plas.

Maar een paar minuten later zien we de 2 ijsduikers (redelijk ver weg) al boven water komen. We zetten ze natuurlijk op de foto en feliciteren elkaar: missie geslaagd.
Als mevrouw ijsduiker vervolgens al duikend redelijk dichtbij komt, is de missie helemaal een succes.
Het uurtje of meer waar de andere vogelaars het over hadden is een kwartier geweest.

Omdat de zon inmiddels sterker is dan wij verwacht hadden, doen we een laagje kleding in de rugtas en wandelen daarna de hele plas rond.
Vanaf de andere kant krijgen we de 2 ijsduikers ook nog even in beeld en terwijl we daar naar staan te kijken, en ook wat foto's maken, vragen een aantal lokale hondenuitlaters waar wij zo in geinteresseerd zijn.
Na een blik door de verrekijker en met onze uitleg gaan ze een stuk wijzer weer op pad.

Met de ijsduiker hebben we de hele gavia familie kompleet: roodkeelduiker, parelduiker, ijsduiker en geelsnavelduiker.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)