2014-05-25 De Kreupel (115 foto's)
32 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: dunbekmeeuw

Fogolbonus

De zwartkopmeeuw als Mediterrane aanwinst op de Kreupel.
Dat is de naam van de door Fogol georganiseerde bootexcursie waar wij op 25 mei deelnemer van zijn.

We varen vanuit de haven van Enkhuizen met het prachtige historische zeilschip de Schuttevaer richting vogeleiland de Kreupel.
Omdat het een zeilschip is, moeten natuurlijk wel de zeilen gehesen worden en als de bemanning vraagt of daar vrijwilligers bij willen helpen staat Jolanda meteen vooraan.

Gedurende de rustige tocht daar naar toe zien we de nodige visdieven, kokmeeuwen en grote slierten aalscholvers.
Ook zien we een zwartkopmeeuw boven ons vliegen en dat levert de zo gewilde betere foto van de soort op.
Het doel van de excursie is, nog voordat we bij het eiland zijn,voor ons gehaald.

Als we langs de oevers van het eiland varen en, tussen de massaal aanwezige kokmeeuwen, speuren naar zwartkopmeeuwen komt een van de gidsen opeens heel enthousiast over het dek rennen.
Daar vliegt een ijseend roept hij. Gelukkig voor ons land deze aan onze kant van een dammetje.
Aangezien zowel de locatie als het tijdstip voor een ijseend bijzonder zijn, is dit een leuke bonus die Fogol heeft georganiseerd.

Het wordt zelfs nog leuker als nog geen 5 minuten later door Nils van Duivendijk een mogelijke (zeer zeldzame) dunbekmeeuw wordt gemeld.
Daar wordt de boot zo goed en zo kwaad als het kan zelfs voor stil gelegd.

Er worden natuurlijk heel veel fotos gemaakt en Debby Doodeman, van Fogol, plaatst een door haar gemaakte foto op facebook.
Deze foto bezorgd de nodige vogelaars op de wal een zeer onrustig gevoel, omdat de determinatie vrijwel zeker lijkt.
Debby geeft daarbij aan dat er bij voldoende belangstelling vanavond nog een extra boottocht georganiseerd zal worden naar het vogeleiland.

Wij vervolgen de excursie en zijn zo vol van deze superfogolbonus dat we bijna het doel van de excursie vergeten: zwartkopmeeuwen spotten.
Dat het spotten van deze, op kokmeeuw lijkende, vogels moeilijk is, blijkt uit het feit dat we bij het langsvaren er geen een gezien denken te hebben.
Thuis blijkt op de fotos dat we ze wel degelijk gespot hebben.

We leggen ook aan in de 'haven' van het eiland en daarbij wordt vanaf een steiger mbv een telescoop ver weg tussen de begroeiing nog een zwartkopmeeuw gevonden.
Op de foto is net het koppie te herkennen.

Als we weer terug in de haven van Enkhuizen komen, zit de eerste vogelaar al op de kade te wachten voor de 2e tocht naar het eiland.
Pieter Doorn komt net aanlopen en op de parkeerplaats komen we Luuk Punt tegen.
Helaas voor de ca 15 deelnemers aan deze tocht wordt de dunbekmeeuw niet meer gevonden. En dat het er echt een is wordt mbv de fotos bij onze waarneming bevestigd.
De ontdekking haalt zelfs het Noord-Hollands dagblad editie West-Friesland en hierbij wordt een van onze foto's geplaatst.

Wat kan vogelen toch leuk zijn.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)