2018-05-02 De Elzen (100 foto's)
22 vogelsoorten gespot

Tev-ree-den

Omdat inmiddels ook het wielewaal-alert weer actief is geworden, ga ik op woensdag 2 mei naar de Elzen. Ons wielewaal gebied.
Ik kan alleen niet bij de normale parkeerplek komen omdat ze, zoals ik later van een lokale oppasopa hoor, bezig zijn met alweer een fietspad aan te leggen.
Gelukkig is er een paar honderd meter eerder ook een parkeerplek en daardoor mag/kan ik een nog niet door ons ontgonnen stuk van het gebied verkennen.

In dat deel hoor ik vrij snel een wielewaal boven me zingen. Helaas is de vogel zo goed verstopt dat ik hem niet kan vinden.
Daarom besluit ik een geluidsopname te maken. Omdat ik zo dom ben geweest om de geluidsrecorder thuis te laten liggen moet ik dat met mijn telefoon doen.
Daarmee neem ik echter meer wind dan wielewaal op, en daar val ik jullie maar niet mee lastig.

In totaal hoor ik op 3 plekken een onvindbare wielewaal zingen en op plek 2 lukt het met de telefoon gelukkig om net een stukje zonder wind op te nemen.
De soort is voor de jaarlijst binnen, maar echt tevreden ben ik er natuurlijk niet mee. Dat moet ik nog maar een keer gaan proberen.

Een stukje na de 2e wielewaal hoor ik luid en duidelijk een cetti's zanger die zo aardig is om op mijn imitatiegefluit van hem te reageren en een paar seconden in beeld te komen.
Daar ben ik natuurlijk wel tevreden mee.

Op het verste punt in het gebied loop ik een pad in waarbij ik een smaragdlibel opstoot en terwijl ik me omdraai om te kijken of hij ergens fotografeerbaar gaat zitten stoot ik er nog een op.
Die 2e gaat gelukkig vrij snel weer zitten en wel zodanig dat ik er foto's van kan maken.
Omdat ik alleen de telelens bij me heb moet ik wel 3,5 meter afstand houden en met de wind die de libel regelmatig doet dansen is het nog best een uitdaging, maar een mindere uitdaging dan bij een vliegende smaragdlibel
Uiteindelijk heb ik toch een paar leuke plaatjes.
Daarna kom ik nog een uitdaging tegen want het pad is zodanig ondergelopen dat ik niet zonder natte voeten te krijgen door kan lopen, dus ga ik via een andere weg 'door' waarvoor ik wel een stuk terugmoet.
Dat levert me in ieder geval een stilzittend oranjetipje op. Toch leuk.

Inmiddels is de 3e wielewaal volkomen stil gevallen, dus de terugweg is redelijk saai totdat ik de laatste bocht omkom en oog in oog sta met een ree.
Ik stop meteen en verwacht dat zij er meteen vandoor gaat, maar ze kijkt me eens aan en besluit schijnbaar dat ik niet gevaarlijk ben want ze gaat rustig door met eten.
Met de telefoon maak ik eerst een overzichtsplaatje en daarna met de telelens een paar kopstudies. Daarna loop ik langzaam van haar af naar een plek waar ik haar helemaal in beeld kan krijgen.
Ze kijkt zo nu en dan even op wat ik aan het doen ben maar blijft verder gewoon door eten.
Na het maken van wat foto's kan ik zeker 10 minuten genieten van haar voor ze langzaam het bos weer in verdwijnt en ik zonder verstoring over het pad door kan wandelen.
Met deze ontmoeting ben ik erg tev-ree-den.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)