2017-05-10 De Elzen (110 foto's)
29 vogelsoorten gespot

Geen fotofinish, wel fotofinish

Door een alert op wielewaal weten we dat deze vogels weer terug aan het komen zijn in Nederland en daarom gaan we op woensdag 10 mei naar de Elzen, ons wielewaalgebied.
Vrij snel nadat we uitgestapt zijn horen we er al een, dus we lopen de kant van het geluid op.
Maar een wielewaal zou geen wielewaal zijn als hij keurig op ons zou blijven wachten, want eenmaal ter plaatse komt het geluid weer ergens anders vandaan.
Het is zo luid en duidelijk dat we de geluidsrecorder aanzetten zodat we in ieder geval een waarneming hebben.

Na een geslaagde opname vind de wielewaal het schijnbaar wel genoeg want we horen de zang daarna in rap tempo van ons afvliegen.
Wij lopen door en maken een stukje verderop een praatje met de gebiedsbeheerder die vraagt of we nog wat bijzonders hebben gezien.
Gezien hebben we hem niet, maar de wielewaal horen vinden wij al bijzonder genoeg en daar is hij het wel mee eens.

Aan het eind van het gebied horen we de wielewaal weer heel dichtbij zingen en daarom lopen we een stukje terug en zien dan 3 wielewalen hoog door een aantal boomtoppen buitelen.
Als er een op een tak gaat zitten waar Oscar vrij zicht op heeft richt hij zijn camera en wacht hij tot er een focuslock is.
Maar vlak voordat de geel-zwarte vlek scherp wordt en hij kan afdrukken vliegt het beest al weer weg. Geen fotofinish dus helaas.
Oscar is, zeer begrijpelijk, redelijk teleurgesteld omdat het maar een fractie scheelde dat het gelukt was.

Teruglopend komen we ter hoogte van de plek waar de wielewaal zat waarvan we het geluid opgenomen hebben en dan horen we hem daar weer.
En we zien hem zelfs als hij achter een gaai aanjaagt waarbij we ze allebei in een boom zien verdwijnen.
De gaai krijgen we dan wel heel goed te zien, maar de wielewaal doet zijn verdwijntruuk en is onzichtbaar tot hij de boom weer uitvliegt. Helaas te snel om er een foto van de maken.
Na een kwartier horen we de wielewaal weer naar de achterkant van het gebied verdwijnen en wij gaan dan door naar de auto.

Op donderdag 11-5 is het zulk prachtig weer dat Oscar even stopt met het verwerken van de foto's van deze wandeling om naar buiten te gaan.
De steppekiekendief die we op Koningsdag gezien hebben zit inmiddels al een tijdje in het Bentwoud en Oscar hoopt er mooiere foto's van te kunnen maken.
Als hij daar aankomt sluit hij aan bij 3 mannen waarvan er 1 al anderhalf uur tevergeefs wacht op de steppekiekendief.
20 minuten daarna besluiten 2 van de 3 dat het mooi genoeg is en zij stappen op waarbij er 1 nog grapt: 'nu komt hij natuurlijk over een kwartier in beeld'.
Zolang duurde het niet eens, want na een minuut of 5 ziet Oscar hem laag boven de velden in beeld komen.
Dat duurt ca 10 seconden en dan verdwijnt hij weer in de begroeing. In die 10 seconden lukt het Oscar gelukkig wel om een aantal foto's te maken. Hier wel een fotofinish dus.
De andere vogelaar had minder geluk want hij kreeg geen focus. Dat klinkt bekend.
Na 30 minuten is de steppekiekendief niet meer in beeld gekomen en daarom gaat Oscar weer terug naar huis om het verwerken van de foto's te finishen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


De Elzen

Bentwoud