2015-06-05 De Elzen (76 foto's)
31 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: griel

Moeilijk

Op vrijdag 5 juni gaan we weer naar De Elzen in een poging om een wielewaal te fotograferen.
Vrij snel nadat we het gebied in gewandeld zijn horen we er een in een stuk waar we niet eerder geweest zijn.
En ook nu zien we er een paar vliegen maar, het is inmiddels een bekend tafereel, zo kort dat een foto maken te moeilijk is.
We volgen het geluid naar het deel waar we wel eerder geweest zijn. Helaas blijven de wielewalen dan een tijdje stil.

Wel horen we het geluid van een stelletje zeurende spechtenjongen en zien (achter een struik in de schaduw staand) ook hoe de ouder om de paar minuten met verse insecten aan komt.
Omdat het inmiddels tropisch heet geworden is, besluiten we om niet te lang te blijven en lopen we langs de eerste plek terug naar de auto.
Daar horen en zien we (weer te kort) nog een paar keer 2 wielewalen langsvliegen en uiteindelijk besluiten we dat het dit jaar niets wordt met een wielewaalfoto.

In de auto zien we op waarneming.nl dat er op de Maasvlakte een zeer zeldzame balkanbaardgrasmus is ontdekt en we besluiten om daarvoor een poging te doen.
Als we daar aankomen staat er 32 C op de buitenthermometer. Pff.
Gedurende een uur lopen we met een aantal andere vogelaars regelmatig op en neer langs de dijk met struikjes waar de vogel in gespot is, maar wij zien en horen niet zo veel.
Een van de aanwezige vogelaars heeft regelmatig telefonisch contact met iemand waarbij dan verteld wordt dat de vogel nog niet is ontdekt.
Die iemand blijkt uiteindelijk Pieter Doorn te zijn, de recordhouder van de jaarlijst 2013 en 2014.
Zodra hij gearriveerd is ontpopt zich een voor ons verrassende en verwarrend tafereel. Men gaat bewust aan de struiken zitten rommelen, of zoals zij het zelf noemen 'bosjes kloppen'.
Het is in ieder geval effectief, want binnen de kortste keren vliegt de balkanbaardgrasmus vanuit de ene struik naar een andere en weer verder. Telkens weer schiet de vogel meteen diep de struik in, dus te moeilijk voor een foto.
Tot hij uiteindelijk even vlak voor de voeten van Pieter landt die als enige boven op de dijk loopt. Alle mensen met fototoestellen lopen onder aan de dijk en missen dus de kans op een foto van de vogel.
Als we na 3 uur de vogel nog steeds net niet hebben en weer naar huis gaan is het door een naderende onweersbui inmiddels afgekoeld naar 17 C. Brr.
Door de onweersbui en een eerder ongeval in de Botlektunnel is de terugreis erg moeilijk. We doen er 2 keer zo lang over om thuis te komen.

Op zaterdag was ons oorspronkelijke plan om naar Waverhoek te gaan, maar in plaats daarvan staan we om 9 uur weer op de Maasvlakte waar we een vogelaar van gistermiddag tegen komen.
Hij verteld ons dat hij de balkanbaardgrasmus misschien een keer gehoord heeft vanuit een gigantische struik een heel eind van de plek van gisteren.
De vogel daarin vinden is echt te moeilijk, dus concentreren we ons op de struikjes van vrijdagmiddag.
Na een uur komt de ontdekker van de vogel ook nog even buurten. Als hij verteld hoe de vogel zich gisterochtend gedroeg trekken we de conclusie dat de vogel gevlogen is en gaan we terug naar huis.
Er moeten nog boodschappen gedaan worden en er moet 3 dagen vogelen verwerkt worden.

Voor zondag hadden we niet echt plannen, maar als er weer een griel gemeld wordt, dan is de keuze voor ons gemaakt.
We weten dat een griel midden in een akker met mooi weer een moeilijke opgave wordt, maar we gaan toch.
Onderweg wordt het zelfs even heel moeilijk als er vlak voor ons een motorrijder zomaar onderuit gaat (waarschijnlijk een lekke voorband).
Gelukkig blijken er 5 auto's breed op een 2 baansweg te passen zodat iedereen achter hem op tijd tot stilstand komt. De motorrijder staat na een flink aantal buitelingen uit zichzelf op en gaat snel naar de kant van de weg (waar hij overigens wel plat gaat liggen; waarschijnlijk van de shock).
Nadat we aan de politie ons verhaal gedaan hebben en de weg schoon gemaakt is, kunnen we door naar de griel.
Zoals gezegd is een griel met mooi weer midden in een akker een moeilijke opgave, maar deze vogel vliegt niet en daardoor lukt het toch om hem herkenbaar op de foto te zetten.
De terugreis naar huis verloopt gelukkig minder moeilijk.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


De Elzen

Maasvlakte

Grieltwitch