2015-05-24 De Elzen (68 foto's)
21 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: wielewaal

Drie nul

Als op vrijdagavond de gids zich verontschuldigt voor het visueel missen van de nachtzwaluw, vertellen wij dat we daar met de wielewaal wat ervaring mee hebben.
Vervolgens geeft zij een gebied aan waar zij elke dag wel een of meer wielewalen hoort.

Waarneming.nl bevestigt dit beeld, dus op zondag 24-5 gaan wij naar De Elzen. Een klein bos in de Biesbosch vlakbij Dordrecht.
We hebben nog maar net een stap in het gebied gezet als we een wielewaal horen.
Met enige spanning lopen we in de richting van het geluid en turen de bomen af. Mogelijk is de vogel toch ongezien weggevlogen, want een paar minuten later horen we er een aan de andere kant van een watertje zingen.
Onze vogel horen we niet meer, dus we wandelen nu echt het gebied in.

Het bos heeft een centraal wandelpad dat als een soort as door het gebied loopt en daarvandaan kun je het bos kriskras doorsteken.
Omdat de meeste meldingen aan de andere kant van het bos gedaan zijn, lopen we daar over de as naartoe.
Als we aan de andere kant zijn horen we vrij snel weer een wielewaal en daar gaan we naar op zoek.

We zien er op een gegeven moment 2 over ons heen vliegen en tussen de bomen verdwijnen.
Gedurende drie uur blijven we in een vrij klein gebied heen en weer wandelen en we horen de 2 wielewalen regelmatig.
Sterker nog, we zien ze zelfs regelmatig. Als ze van de ene bomenrij naar de andere bomenrij vliegen. Te snel om een foto te kunnen maken.
Omdat het een produktiebos is, staan de bomen in nette rijen achterelkaar en we kunnen zo netjes tussen de bomen doorkijken, maar daardoor kunnen we niet zien waar de wielewalen precies landen.
Elke keer dat we ze zien oversteken blijken ze, uit het zicht, in een andere rij geland te zijn dan wij denken. Dat zien we uiteraard pas als ze weer naar een andere rij vliegen.

Na drie uur hebben we nog steeds nul wielewalen op de foto.
In die drie uur horen we ook permanent het gezang van een koekoek die ergens onzichtbaar achter ons zit.
Hij is in ieder geval zo aardig om op een gegeven moment even in een boom dichtbij ons te gaan zitten zodat we wat foto's en geluidsopnamen kunnen maken.

Zoals al eerder gemeld hebben we er jaren over gedaan om onze eerste koekoek te fotograferen en dit is al ons 5e exemplaar dit jaar.
Er blijft dus hoop voor ons op een wielewaalfoto, ook al is de stand wielewaal - balmpjes na vandaag 3-0 in het voordeel van de wielewaal.


Voor 2e Pinksterdag was de weersvoorspelling niet zo gunstig, dus we staan lekker relaxed op en doen rustig aan.
Omdat er geen regen blijkt te vallen werpen we toch een blik op de weersverwachting, en dan blijkt het eigenlijk heel aardig weer te worden vandaag.
Om te voorkomen dat we ons gaan vervelen en omdat we, volgens schoonzoon Joost, 'helemaal niet fanatiek' zijn, gaan we opnieuw een poging doen voor een wielewaal.

We gaan naar het bosdeel van de Broekpolder waar we na anderhalf uur een wielewaal horen. De vogel zit wat ver weg, maar we hopen dat een geluidsopname toch voldoende bewijs oplevert.
Terwijl wij hem aan het opnemen zijn wordt er vlak boven ons hoofd door een andere wielewaal geantwoord. Van schrik laat Oscar zowat de recorder los.
Helaas vliegt de dichtbij wielewaal te snel naar de verweg wielewaal voor een foto, maar we hebben nu een duidelijk bewijs, dus de soort is eindelijk gescoord.
Nu alleen nog een keer een foto.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


1e Pinksterdag: De Elzen

2e Pinksterdag: Broekpolder