2024-12-18 Canadese Kraanvogel (48 foto's)
6 vogelsoorten gespot

Klein maar fijn

Al een paar weken is er een Canadese kraanvogel aanwezig in Duitsland, net over de grens bij Bargerveen.
Ondanks dat deze soort nieuw is voor onze wereldlevenslijst hebben we niet geprobeerd hem te twitchen.
We hebben teveel gelezen dat de vogel steeds maar kort op een bepaalde plek is, om daarna weer door te vliegen naar een andere plek.
Er zijn mensen die de hele dag zonder resultaat gezocht hebben en dat beeld trekt ons niet zo.

En dan schrijft Martijn Bot, van Birdingholland.nl, in een blog dat hij een twitchdag naar de canadees wil organiseren.
De vogel heeft zich inmiddels aangesloten bij een redelijke groep gewone kraanvogels die niet meer op trek zullen gaan.
Omdat deze groep nog maar in een relatief klein gebied fourageert denkt Martijn dat een twitchdag wel succesvol zal zijn.

Op woensdag 18 december parkeren we om 10:30 de auto bij hotel van der Valk in Nieuw Amsterdam en stappen we samen met nog 4 anderen over in het busje van Martijn.
Na de verplichte grenscontrole, die zeer soepel verloopt omdat we niet gecontroleerd worden, rijd Martijn naar de plek waar de vogel de afgelopen dagen regelmatig gezien werd.
Helaas is het daar te rustig kwa kraanvogels. Gelukkig hoort Martijn, na een uur rondrijden en zoeken, achter een van de vele houtwallen een grote groep kraanvogels en als hij ze in beeld heeft zegt hij de magische woorden:
'Ja hoor daar staat hij, ongeveer in het midden van de groep'.

Omdat zijn bus niet voorzien is van ramen die open kunnen rijden we weer een stukje achteruit tot achter de houtwal en stappen we uit.
Misschien zijn we of iets te enthousiast, of het is de auto van een andere canadees-zoeker die aan komt rijden, maar de groep kraanvogels gaat meteen op de wieken als we ze in beeld krijgen.
Dankzij uitstekende aanwijzingen van Martijn kunnen we de canadees toch tussen de tientallen gewone kraanvogels uitpikken en fotograferen en hebben we een nieuwe wereldsoort gescoord.
Wij vinden natuurlijk dat de auto van de andere canadees-zoeker de groep heeft opgejaagd en ongetwijfeld heeft hij het omgekeerde beeld.

Gelukkig land de groep kranen een paar km verderop weer en daar rijden we naar toe in de hoop op fotos terwijl hij tussen gewone kraanvogels rondloopt. Dan is het formaatverschil namelijk heel goed zichtbaar.
Ook daar is het geluk niet met ons want door een paar autos gaat de groep heel snel weer op de wieken en vliegt vervolgens over de bomen ver weg uit het zicht.
De rest van de dag besteden we aan het afzoeken van de diverse stoppelakkers in het deel waarvan we denken dat de groep mogelijk geland is.
Dat levert nog wel een grote groep kraanvogels op die het zou kunnen zijn, maar deze bevind zich redelijk ver weg net achter een bomenrij en zie dan de canadees daar maar tussen te vinden.

Ondanks dat het aantal soorten vogels maar klein is, het is maar wat bijvangst van de speurtocht naar de canadees, is deze toch best fijn met een paar mooie soorten erbij.
En een daarvan is natuurlijk de canadese kraanvogel, die een stuk kleiner is dan een gewone kraanvogel, en dat is ook zeer fijn als je bedenkt dat we een duitser en een zwitser tegen zijn gekomen die de vogel niet gevonden hebben.

We sluiten hiermee 2024 af.
Dit jaar hebben we o.a. het volgende gezien in Nederland:
  197 vogelsoorten waarvan er 7 nieuw zijn voor de levenslijst die daarmee op 406 is gekomen
   28 dagvlindersoorten waarvan er 0 nieuw zijn voor de levenslijst die daarmee nog steeds op 70 staat
   46 nachtvlindersoorten waarvan er 6 nieuw zijn voor de levenslijst die daarmee op 241 is gekomen
   33 libellensoorten waarvan er 0 nieuw zijn voor de levenslijst die daarmee nog steeds op 67 staat
en buiten Nederland (in Gambia, Senegal en Duitsland)
  316 vogelsoorten. Onze wereldlevenslijst vogels staat nu op 2472 soorten. Dat is inclusief Nederlandse soorten (*)


(*) Omdat observation.org in de wereldlijst nu ook Nederlandse soorten meetelt is het zeer lastig geworden om het aantal soorten buiten NL te bepalen, dus die vermelden we niet meer apart.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondrit; Google Map van de autorit)