2018-05-05 Broekpolder (152 foto's)
41 vogelsoorten gespot

Zomers gevoel

Op zaterdag 5 mei is het zulk prachtig weer dat het wel lijkt of de zomer in het land is.
Dat is natuurlijk een brug naar de vogel waar we in de Broekpolder naar op zoek gaan. De wielewaal.
'want horen wij die muzikant, dan is de zomer in het land'

Op vrijdagmiddag is daar een exemplaar prachtig mooi op de foto gezet en daar hopen wij natuurlijk ook op.
Hoewel een minder prachtige foto ook al goed is. Of een geluidsopname met de geluidsrecorder die we nu wel bij ons hebben.

Als we de auto uitgestapt zijn, komen we een vogelaar tegen die net het gebied uit komt en ons verteld dat hij een zomertortel gezien heeft en hij laat ons een fraaie foto zien.
Hij verteld ook waar hij de vogel gezien heeft, dus we weten waar we moeten gaan opletten.

Vlak na de vogelhut gaan onze zintuigen op scherp ivm de zomertortel maar gelukkig krijgen we hulp in de vorm van een vogelaar die op zijn knieen in een grote struik de zomertortel aan het fotograferen is.
Aangezien de vogels (het is een koppeltje) op dat moment stil zijn, zouden we er zeer waarschijnlijk zomaar langs gelopen zijn.
Nu lukt het ons om redelijke foto's te maken en omdat het mannetje begint te koeren kunnen we ook een geluidsopname maken.
Het is geen wielewaal, maar deze is nieuw voor de jaarlijst en we hebben er nog nooit een geluidsopname van gemaakt en we hebben hem al 3 jaar niet gezien.
Daarom geeft deze zomertortel ons toch een zomers gevoel.

We proberen nog of we hem vanaf de andere kant van de struik beter in beeld krijgen maar daarbij lopen we op een mountainbike parcours en de bikers zijn, zeer begrijpelijk, niet zo blij met onze aanwezigheid.
Als we vervolgens de zomertortels op een hele andere lokatie horen, gaan we gauw weer terug naar ons eigen deel.

De wielewaal horen we de hele wandeling niet. Later zien we op waarneming.nl dat er 's morgens vroeg 1 melding is geweest op zaterdag.
Op zondag worden er bijna 20 meldingen gedaan waarbij er zelfs een paar met foto zijn.
Daarom gaat Oscar op maandagmorgen nog een poging doen. Hij hoort er dan een en als hij op de plek van het geluid is, ziet hij nog net een vogel wegvliegen.
Was dat een wielewaal of een zanglijster? Die laatste hoort hij er namelijk ook genoeg.
Na bijna twee uur gezocht te hebben geeft hij het op en gaat naar huis.
Omdat de eerder genoemde mooie foto's in de late middag zijn gemaakt gaat hij 's middags nog een poging doen.
Nu hoort hij alleen maar de zanglijsters en ver weg een koekoek.
Ook dat geluid geeft een zomers gevoel, maar zonder bewijs hebben we hem nog niet op de jaarlijst.

Op vrijdagmiddag 11 mei gaat Oscar nog een keer naar de Broekpolder. Gedurende 3 uur zoekt hij een heel groot gebied af zonder resultaat. Als hij weer vlak bij de auto is hoort hij er een en uiteraard loopt hij naar het geluid toe.
Op de plek ziet hij een gele flits van de ene naar de andere boom schieten waar vanzelfsprekend geen foto van gemaakt kan worden. De vogel wordt daarna stil.
Na een tijd wachten begint de wielewaal achter Oscar weer te zingen. Hij draait zich om en maakt eerst een geluidsopname en zoekt daarna met de verrekijker de bomen af.
Ondanks dat de wielewaal aanhoudend blijft zingen kan hij hem niet vinden. Als hij na een tijdje zijn verrekijker laat zakken ziet hij hem opeens helemaal vrij op een tak zitten.
Maar voordat hij de camera kan richten gaat de vogel er vandoor. Zo dichtbij een mooie foto was hij nog nooit. Hij blijft nog een half uur wachten of de vogel misschien nog een keer terugkomt, maar helaas...

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)