2014-03-16 Broekpolder (113 foto's)
47 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: kuifleeuwerik, ringsnaveleend

Zeldzame punkers.

Wij hebben voor dit weekend twee zeer bijzondere vogels op de lijst staan.
Aangezien de weersverwachting voor zaterdag bewolkt met een spatje regen is en voor zondag overwegend zonnig, besluiten we om op zondag te gaan.

Als we op zondag 16-3 om 7:00 uur de gordijnen openen valt het qua weer tegen. Het is bewolkt.
De weersvoorspelling is inmiddels bijgesteld naar 'in het zuidoosten bewolkt en in de rest van Nederland breekt in de loop van de dag de zon door'.

Om 9:00 stappen we uit in Den Bosch, en daar is het inderdaad bewolkt.
We komen hier voor de enige kuifleeuwerik die Nederland nog rijk is. Tot dinsdag, toen hij herontdekt werd, ging men er van uit dat de vogel in Nederland was uitgestorven.
Afgelopen dinsdag hebben we al een poging gedaan door eerder uit het werk te vertrekken, maar helaas lukte het ons toen niet om hem te vinden. Vandaag lopen er veel meer vogelaars rond en dat helpt.

Op een gegeven moment krijgt iemand naast ons een whatsapp met de melding: 'kuifleeuwerik in beeld bij de school'.
Nadat we ons daar naar toe gehaast hebben zien we heel voorzichtig een kopje boven de dakrand uitkomen.
De melder verteld dat hij de leeuwerik al 10 minuten hoorde zingen ondanks dat er een stationair lopende auto naast stond en dat hij pas tevoorschijn kwam toen de auto vertrokken was.

Terwijl we fotos maken vliegt de vogel opeens hoog op voor een baltsvlucht en land daarna ergens anders in de wijk, dus het zoeken begint opnieuw.
Na ruim 45 minuten vind Jolanda de vogel terug en waarschuwt de andere vogelaars. Nu laat hij zich wel helemaal bewonderen.
De eerste van de twee bijzondere vogels is gelukt en blij rijden we naar de tweede bestemming: Vlaardingen.

Onderweg verlaten we even de A15 en rijden naar Oud Alblas. We hebben gehoord dat hier met vrij grote zekerheid steenuilen te zien zijn.
Gedurende 45 minuten speuren we een hoop potentiele plekken af en vinden de nodige leuke soorten, maar geen steenuil.

In Vlaardingen, in de Broekpolder, is duidelijk dat er een bijzondere vogel aanwezig is. Het aantal vogelaars overtreft bijna de dagjesmensen.
De plek van de zeer zeldzame ringsnaveleend, de amerikaanse variant van onze kuifeend, is daardoor makkelijk te vinden.
Jolanda vind de eend, die tussen gewone kuifeenden druk aan het duiken is, na aanwijzingen vrij snel en is al fotos aan het maken als Oscar nog aan het zoeken is.
We doen wel een beetje aan onderlinge competitie. Gelukkig vind Oscar hem ook en is ook de tweede zeer bijzondere (en nieuwe) soort binnen.

De zon begint inmiddels langzaam door te breken en dat geeft, samen met de inmiddels weer massaal aanwezige zingende tjiftjaffen, een heerlijk lentegevoel.

En het punk? Met een kuif op je hoofd of een ring om je snavel behoor je wel een beetje tot de punk van de vogelsoorten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)


Den Bosch

Oud Alblas

Broekpolder